Het leuke aan het grillen van groente is dat je er verrassend veel creativiteit in kwijt kunt, aldus pitmaster Jord Althuizen. “Waar je de meeste vleessoorten eigenlijk maar op een manier kunt grillen, kun je met groente veel meer. Belangrijk uitgangspunt daarbij is de smaak van de groente zelf. Inventariseer de smaakkarakteristieken van de groente en ga dan experimenteren met de bereidingswijzen. Zo kun je een bloemkool (als kind had ik er een hekel aan, nu niet meer!) pocheren en dan roken, bereiden met teriyaki-kruiden of als buffalo wings en ga zo maar door: smaaksensatie gegarandeerd. Een biet daarentegen is écht niet lekker als je deze direct op de grill legt. Maar die biet leent zich dan weer perfect voor poffen tussen de kooltjes.”
Met de nog steeds in opmars zijnde vegatrend kun je er niet meer onderuit: we gaan steeds meer groente eten. En grillen is voor veel groenten een prachtige bereidingswijze, aldus David Pauka, chef-kok en trainer bij ZiN: “Groente grillen is ontzettend gevarieerd. Hetzelfde geldt voor fruit. Wel eens een watermeloen gegrild? Heerlijk met uit de diepvries geschaafde gorgonzola, balsamicostroop en hazelnoot. Ook echt heel lekker: een gehalveerde, gegrilde krop romainesla, ook wel Romaanse sla. Doordat er vocht wordt onttrokken, komt de smaak beter naar voren. Het bittertje geeft een prettige punch aan het gerecht en de rokerige smaak maakt het af.”