Ontdek de wereld van Tripel bier - van Texels Tuunwal tot Westmalle Tripel. Leer over smaak, traditie en ambacht in deze gids voor horecaondernemers
Hoe smaakt Tripel?
De smaak van Tripel is een ontdekkingsreis voor de smaakpapillen. Moutig, een beetje zoet en ook bitter, met een stevige fruitige toets. Maar laat je niet misleiden door deze beschrijving, want Tripel biedt een breed scala aan smaken die variëren van fruitig tot kruidig. De suikersiropen zorgen voor een goede doordrinkbaarheid, ondanks het stevige alcoholgehalte (meestal tussen de 7% en 10%). Met een Tripel verras je jouw gasten keer op keer.
Het verschil tussen Tripel en Dubbel
Liefhebbers van Belgische bieren zullen je soms vragen wat is het verschil tussen Tripel en Dubbel is. De exacte oorsprong van de namen is niet met 100% zekerheid te achterhalen, maar een veelvoorkomende theorie verwijst naar de middeleeuwen. In die tijd dronken zowel de monniken als het gewone volk een licht alcoholisch bier bij de maaltijd. Bij speciale gelegenheden dronken ze vaak een zwaarder bier.
Omdat de meeste mensen niet konden lezen in die tijd, zette de brouwer met krijt kruizen op de vaten. Op een vat met zwaarder bier werden twee kruizen (Dubbel) gezet, terwijl het vat met het zwaarste bier drie kruizen (Tripel) kreeg.
Waar komt Tripel vandaan?
Tripel is een bier met een rijke achtergrond. Waarschijnlijk is het in 1934 voor het eerst gebrouwen door de monniken in de Abdij van Westmalle. Westmalle Tripel wordt nog steeds wereldwijd beschouwd als hét referentiebier voor Tripel als bierstijl. Sinds 1934 is er weinig veranderd aan het brouwproces en de ingrediënten. Dit maakt Westmalle Tripel de 'moeder aller tripels'.
Toen het zwaarste bier van Westmalle in 1956 op de markt kwam als Tripel en met succes werd ontvangen, wilden andere brouwers maar al te graag meedoen. Overal in België begonnen tripels op te duiken. Aangezien die van Westmalle blond was, werden andere varianten van Tripel ook vaak blond gebrouwen. Hierdoor staat Tripel nog altijd bekend als een zwaar, gistrijk, blond bier. Maar Tripels kunnen ook een amberkleurige of zelfs een donkere tint hebben.
Foodpairing met Tripel
Een goed glas Tripel gaat perfect samen met een breed scala aan gerechten. Of je nu kiest voor zachte, vettige kazen zoals geitenkaas of camembert, of liever gaat voor een stevig stuk vlees zoals kalkoen of eend, Tripel is altijd een goede keuze. Het koolzuur en de hopbitters van de Tripel combineren perfect met de smaken van verschillende gerechten, waardoor elke hap en elke slok een waar genot wordt.
Hoe serveer je Tripel?
Een goed glas Tripel verdient een goede presentatie. Traditioneel wordt Tripel geserveerd in een kelkglas, waarbij het brede oppervlak van het bier ervoor zorgt dat de aroma's bij elke slok volledig tot hun recht komen. Maar ook in een groot of universeel proefglas komt Tripel goed tot zijn rech
Affligem Tripel
is een Belgisch abdijbier dat wordt gebrouwen volgens eeuwenoude tradities in de Abdij van Affligem. Deze tripel staat bekend om zijn verfijnde smaak, die een perfecte balans biedt tussen zoetheid en bitterheid. Het heeft een fruitig aroma en een zachte, volle body, met subtiele kruidige tonen. Affligem Tripel is een favoriet onder liefhebbers van Belgisch speciaalbier.
Texels Tuunwal Tripel
Is een ambachtelijke tripel van Texelse Bierbrouwerij. Dit bier wordt gebrouwen op het Waddeneiland Texel en staat bekend om zijn volle en rijke smaak, met subtiele tonen van fruit en kruiden. Het heeft een karakteristieke gouden kleur en een stevige schuimkraag, wat het een aantrekkelijk bier maakt voor liefhebbers van speciaalbier.
Zundert Tripel
Is een Nederlands abdijbier dat wordt gebrouwen door Brouwerij de Kievit in samenwerking met de monniken van de Abdij Maria Toevlucht in Zundert. Deze tripel kenmerkt zich door zijn diepe, rijke smaak met tonen van rijp fruit, kruiden en een vleugje karamel. Het heeft een warme, robijnrode kleur en een volle, romige textuur, wat het een uitstekende keuze maakt voor liefhebbers van complexe en gebalanceerde bieren.
Westmalle Tripel
Is een iconisch Belgisch trappistenbier dat wordt gebrouwen door de monniken van de Abdij van Westmalle. Dit bier staat bekend als de "moeder aller tripels" en wordt wereldwijd gewaardeerd om zijn complexe smaakprofiel en uitstekende kwaliteit. Westmalle Tripel heeft een gouden kleur, een rijke, moutige smaak en een subtiele fruitigheid, met een verfrissend bittere afdronk.