• Ruim assortiment en aanbiedingen
 • Volop inspiratie en oplossingen
 • Altijd een vestiging in de buurt

Wild & gevogelte

Heerlijk mager en vol van smaak. Dat is de kracht van wild. Hoewel wildproducten als poldergans en wilde duif het gehele jaar door verkrijgbaar zijn, begint volgens velen het wildseizoen pas op 15 oktober.

Geroosterd, gestoofd of gebraden. Wild en gevogelte leent zich uitstekend voor verschillende culinaire bereidingen. Voor zowel de klassieke als de moderne keuken. Bekijk onze handige tips, interessante wetenswaardigheden en verrassende combinaties.

Patrijs

De patrijs behoort tot het klein wild. De grijze patrijs is slechts zeer beperkt en enkel op afschot verkrijgbaar. Een goed alternatief is de rode patrijs uit Engeland of Schotland. Patrijs is een ware delicatesse. Het vlees wordt omschreven als fijn, maar droog. Barderen wordt aanbevolen, zodat het vlees niet geheel uitdroogt. Jonge patrijzen hebben een korte bereidingstijd en worden meestal gebraden. Oudere patrijzen zijn gestoofd het lekkerst.

Ree

De ree behoort tot het grofwild. Het jachtseizoen loopt van mei tot september en van januari tot half maart. Het vlees van de ree is mals. De structuur is verfijnd kortdradig. De reerug en bouten zijn culinair het interessantst. Van de reerug worden overwegend medaillons gesneden en van de achterbout biefstuk. Aan de voorbout van de ree zit weinig vlees. Dit stuk wordt gebruikt voor het maken van reepeper. Van het ribstuk worden koteletten gesneden.

Everzwijn

Zwijn behoort tot het grofwild. Het jachtseizoen loopt van 1 augustus tot en met 15 maart. Het vlees heeft een zeer aparte wildsmaak. De bouten en koteletten zijn het fijnst en kunnen bereid worden zoals varkensvlees. Jong zwijn is culinair het meest interessant. Het vlees is zacht, mals en fijn van smaak. Hoe ouder het zwijn, hoe krachtiger de smaak van het vlees. Zwijnen jonger dan 2 jaar hoeven niet gemarineerd te worden, oudere zwijnen wel.

"Ons assortiment is zó goed en zó veelzijdig, dat we iedereen aan een mooi stukje wild kunnen helpen"

“Wat het mooie is aan wild? Dat het puur natuur is. Er zit niets tussen. Geen bijvoeding, niets. De natuur bepaalt de smaak en dat proef je.” Aan het woord is Johan van Dongen, wild- en gevogeltespecialist van Ruig, een van de Fresh Partners van Sligro. Vraag hem over wild en Johan vertelt, zo simpel is het. “Het liefste maak ik anderen net zo enthousiast als ik zelf ben.”

"Wij proberen onszelf te blijven"

Toen Ton Freriks in 1999 een oude slagerij kocht in zijn geboortedorp Lisse had hij een duidelijke formule voor ogen. Die formule wordt nog steeds uitgedragen in de voormalige slagerij, tegenwoordig bekend als restaurant de Vier Seizoenen. Ton: "Ik hoef geen ster, maar wil wel beter scoren dan het gemiddelde. Nu zitten we in het wildseizoen en start ik met wilde eend. Die zijn officieel al beschikbaar vanaf 15 augustus, maar ik wacht tot oktober. In het begin vind ik de eenden nog te mager."

Fazant

De fazant valt onder de categorie klein wild. Niets gaat boven de fijne, kruidige en aromatische smaak van wilde fazanten. Jonge fazanten hebben niet zulk droog vlees als oudere fazanten. Ze hoeven daarom niet gebardeerd te worden. De fazant kan zowel gebraden als gebakken worden. Op de fazantenhaan mag van 15 oktober tot en met 31 januari gejaagd worden. Het jachtseizoen van de hen eindigt een maand eerder op 31 december.

Haas

De haas behoort tot het klein wild. Het vlees van een jonge haas heeft een roodbruine kleur en is heerlijk mals en mager. Het vlees van een oudere haas is wat donkerder. De rug is het mooiste gedeelte van de haas en is zeer snel te bereiden. Braden is hierbij de meeste aangewezen bereidingswijze. Omdat het vlees van de haas tamelijk droog kan worden, worden rug en achterbouten gebardeerd. Het jachtseizoen loopt van 15 oktober tot en met 31 december.

Hert

Hert behoort tot de categorie grofwild. De beste delen van het hert zijn de rug en de bouten. Ook worden er koteletten van de rib gesneden. De smaak en structuur van het vlees hangt af van het geslacht en leeftijd het dier. Het vlees wordt vergeleken met zeer fijn mager rundvlees. Het hertenvlees heeft een purperrode kleur. Het smakelijkst is het helrode tot bruinrode vlees van jonge dieren. Het jachtseizoen loopt van 1 augustus tot en met 28 februari.

"Iedere wildsoort heeft z'n eigen specifieke smaakbeleving"

Wild is een geliefd product bij culinair Nederland. Zodra de blaadjes van de bomen vallen, schieten wildgerechten als paddenstoelen uit de grond. Logisch, want wild leent zich uitstekend voor tal van bereidingen. Sligro sprak met Michaël Ruig, commercieel manager bij Ruig Wild en Gevogelte én wildliefhebber bij uitstek. “Wild is een product wat nog echt puur is. Het heeft z’n kostje zelf bij elkaar gescharreld in alle vrijheid. Een eerlijker product is er dan ook niet”.

Kruidnagel

Voor extra smaakdimensie
Warm, sterk en rijk smaak van smaak. Deze kenmerken zijn typerend voor het specerij kruidnagel. Deze smaakmaker is populair in de Chinese, Griekse, Indiase, Russische keuken. In Nederland wordt de kruidnagel traditioneel vooral in de wintermaanden gebruikt. Het warme, krachtige aroma kan een heerlijke compensatie zijn voor de koude, gure dagen.

Cranberry

Zachtzuur en fruitig
Cranberry’s zijn zeker in het wildseizoen niet weg te denken uit de keuken. Bij Sligro zijn ze verkrijgbaar in diverse varianten. Door dit veelzijdige aanbod zijn de toepassingsmogelijkheden vrijwel eindeloos.

Sabarot

Onmisbare toevoeging voor de wildkeuken
Van klein wild zoals fazant, haas en patrijs, tot groot wild, zoals hert, ree en zwijn. De wilde paddenstoelen van Sabarot zijn de ideale aanvulling voor ieder wildgerecht. Laat ze in heet water weken en voeg ze daarna toe aan het gerecht of aan de saus. Ook het weekwater is nog vol van smaak en kan gebruikt worden om de risotto in te koken of het vlees in te bakken. Kortom, een onmisbare toevoeging voor de wildkeuken.

"Wilde paddenstoelen zorgen voor een vleugje herfst op uw menukaart"

De herfst is de paddenstoelentijd bij uitstek. Het assortiment van Sligro biedt keuze genoeg. Van geteelde soorten het hele jaar door, zoals champignons, shiitakes, portobello ’s en oesterzwammen. Tot wilde paddenstoelen in het najaar. Met paddenstoelen zet u de herfst pas echt op de kaart!

Hollands jachtwild

Scharrelen in de vrije natuur
Gefileerd, geportioneerd of in zijn geheel? Hollands jachtwild laat zich eenvoudig verwerken tot mooie recepturen met een verrassende twist. Als u zich dit wildseizoen echt wil onderscheiden, hoeft u alleen maar naar hartenlust te experimenteren.

Truffels

Luxe delicatesse
Truffels. Ze zijn er in diverse soorten en maten. Deze delicatessen uit de grond zijn al jaren populair bij culinair Nederland. Ze worden bijvoorbeeld verwerkt in pasta’s of tapenade. En ook combinaties met wild en gevogelte zijn erg geliefd.

"Doordat de smaak bij ieder wildproduct verschilt, bestaan er geen vaste combinaties."

Vlees zoals de natuur het bedoeld heeft. Dat vind je alleen terug bij Wild en Gevogelte. Pure, eerlijke producten waarbij ieder wildproduct een eigen typerende smaak heeft. Net als bij wijn varieert de smaak van zeer verfijnd tot krachtig en vol. Wild vormt dan ook een uitstekende combinatie met een goed glas wijn. Maar ook als ingrediënt in wildgerechten kan wijn een uitstekende toevoeging zijn.

Toepassingen

Met wild en gevogelte kunt u werkelijk alle kanten op. Wij doen u enkele suggesties.

Verkrijgbaarheid

De verkrijgbaarheid van wild en gevogelte is seizoensafhankelijk. Informeer er naar bij de afdeling Wild en Gevogelte van uw Sligro-vestiging.

 

 • Wilde duif is het gehele jaar door verkrijgbaar (beheer). Het vlees van deze vogel is mooi donker van kleur en heerlijk mals. De jachtperiode loopt van 15 oktober tot en met 31 januari.

 • Wild konijn is zeer beperkt verkrijgbaar. Het vlees is lichtroze van kleur en heeft een subtiele wildsmaak. De jachtperiode loopt van 15 oktober tot en met 31 januari.

 • Poldergans is het gehele jaar door verkrijgbaar (beheer). De bereidingswijze is afhankelijk van de grootte en de leeftijd van de gans.

 • Everzwijn is van 1 juli tot en met 31 januari verkrijgbaar. Het vlees smaakt sterker dan gewoon varkensvlees en is ook magerder.

 • Wilde eend is van 15 augustus tot en met 31 januari verkrijgbaar. Van de wilde eend worden enkel de bouten en de filets gegeten.

 • Patrijs is slechts zeer beperkt op afschot verkrijgbaar. Het jachtseizoen loopt van 15 augustus tot ent met 31 december.

 • Hert is van 1 september tot en met 28 februari verkrijgbaar. Het vlees heeft een stevige structuur.

 • Haas is van 15 oktober tot 31 december verkrijgbaar. Hazenvlees heeft een fijne structuur en is purperrood van kleur.

 • Fazanthennen zijn van 15 oktober tot en met 31 december verkrijgbaar. De jacht op fazanthanen sluit op 31 januari.
 •