• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Zalm & tonijn

SmitVis heeft een selectie van diverse soorten zalm en tonijn filets.

Zalm

Zalm is één van de bekendste vissoorten en is geliefd vanwege de gezonde vetten, mineralen en vitaminen. Zalm wordt gezien als een van de meest veelzijdige vissen als het gaan om diverse bereidingen in de keuken.

Noorse zalm

De Noorse Zalm ook Atlantische zalm genoemd wordt gekweekt in de fjorden van Noorwegen. Het hele kweekproces, van een eitje tot een volwassen zalm van 4-5 kg, neemt ongeveer 3 jaar in beslag. Voor de gezondheid en welzijn van de zalmen wordt er een minimaal aantal per kubieke meter gehouden. De zalmen krijgen de beste voeding uit duurzame bronnen en alle essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen krijgen om gezond en snel te kunnen groeien.

Schotse zalm

De Schotse zalm wordt gekweekt in de wateren van Schotland. Visueel is er geen verschil tussen Noorse en Schotse zalm, beide soorten behoren tot de Salmo salar familie. Het visvlees van de Schotse zalm is iets donkerder van kleur. Doordat de Schotse zalmen iets minder beschut (niet in fjorden) worden gekweekt hebben ze meer weerstand in het water en zijn daardoor iets minder vet.

Biologische zalm

De biologische zalm wordt in Noorwegen gekweekt op specifieke farms die in de fjorden zijn gesitueerd. Om een biologische label te krijgen, moet de zalmkweek voldoen aan uiterst strenge criteria die door Debio worden gecertificeerd. De voeding bestaat uit biologische granen, meel en olie van hele en wilde vissen van de visvangst die bepaald wordt door een quota, en zijn antibiotica verboden.

ASC-keurmerk

ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council. Het is vergelijkbaar met het MSC-keurmerk voor wilde vis, alleen het ASC-keurmerk is bedoeld voor kweekvis. Het heeft als doel de invloed van het kweken van vis op het milieu te verlagen.

Het keurmerk heeft regels voor minder antibioticagebruik, duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden van het personeel. In het visvoer zit minder vismeel en meer plantaardig voer.

Tonijn

Tonijn is een écht roofdier en is in staat zijn lichaamstemperatuur te laten stijgen om zijn snelheid te verhogen tijdens het jagen. Deze vissen kunnen tot wel 70 km/h zwemmen! Er zijn vele soorten tonijn: sommige tonijnen kunnen wel 3 meter lang worden en wegen 600 kilo. Sommige soorten worden niet groter dan een halve meter en wegen maar 15 kilo.

Duurzame tonijn

Onze tonijn uit de Filipijnen komt uit een visverbeterproject (FIP). Het doel van deze FIP’s is om de tonijn MSC-gecertificeerd te krijgen. Dit is een project op de Filipijnen, in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds.

Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) staat op visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en word.