Gepocheerde zalmzijde met zeegroenten

Hele zalmzijde uit de oven met gesmoorde groente, tobikokaviaar en tijm.

Gang
Tussengerecht Hoofdgerecht
Aantal Personen
8
Bereidingstijd
35 minuten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 150°C.
  2. Was de prei en snijd in dunne ringen. Schil de bospeen en snijd in dunne plakjes.
  3. Verwijder, indien dit nog niet gedaan is, met de achterkant van een mes de schubben van de zalmzijde. Doe dit onder de stromende kraan door ze in de tegengestelde richting weg te krabben. Spoel goed na en dep zeer goed droog. Snijd eventuele andere onrechtmatigheden weg en leg de zalmzijde in een halfdiepe ovenschaal.
  4. Snijd de citroen in plakjes en verdeel over de zalm. Snijd de tijm fijn en bestrooi er de zalm mee. Kruid rijkelijk met zout en peper en verdeel kleine blokjes roomboter over de hele zijde. Schenk er een flink scheut mousserende wijn overheen en plaats in de voorverwarmde oven.
  5. Laat de zalm ongeveer 20 minuten pocheren in de oven. Deze mag van binnen nog enigszins rosé blijven.
  6. Smoor ondertussen in een ruime hapjespan de prei en de bospeen tot het beetgaar is in een klontje roomboter met de rest van de mousserende wijn. Voeg er de zeekraal, de lamsoren en de zeebanaantjes aan toe en kruid met zout, peper, citroenrasp en -sap.
  7. Dresseer de gesmoorde groente op een grote vuurvaste schaal en leg er de gepocheerde zalmzijde op. Besprenkel nog lichtjes met een beetje mousserende wijn en enkele vlokjes roomboter. Lepel er de tobikokaviaar overheen en plaats nog enkele minuten in de oven.
  8. Garneer de zalm net voor het serveren met topjes kervel. Haal met 2 lepels stukjes zalm los aan tafel en serveer met de gesmoorde groente.

Tip: Wil je het gerecht betaalbaarder maken? Vervang de zeegroenten dan door bijvoorbeeld venkel, rode ui, bospeen en prei.  

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 1 hele zalmzijde van ongeveer 1.000g
  • 2 citroenen
  • 8 takjes tijm
  • ½ fles mousserende wijn
  • 1 prei
  • 8 st. bospeen
  • 300g zeekraal
  • 300g lamsoren
  • 150g zeebanaantjes
  • 8 takjes kervel
  • 4 el tobikokaviaar
  • roomboter
  • versgemalen peper
  • zout

Bijpassende dranksuggestie

Publicatie datum: 01 december 2023

Gerelateerde recepten

Meer recepten met zalm