Belangrijke veiligheidswaarschuwing: Boeuf & Koekjesmix

  • Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Drie verwerkingen van brood

Gang
Bijgerecht Hapje
Bereidingstijd
30 minuten

Bereidingswijze

Voor ca 12 crackers

  1. Snijd de korstjes van 6 sneetjes oud brood. Doe in een keukenmachine met een paar el water en maal het fijn. Voeg water toe tot het een soort pasta is geworden. Strijk deze pasta uit over een bakmatje tot een dunne, egale laag van een paar millimeter. Bestrooi naar keuze met granen of (sesam)zaad. Druk er met de achterkant van een mes lijnen in waarop je de crackers later kunt breken. Bak ze crackers in een oven van 160°C in circa 25 minuten egaal goudbruin, droog en krokant. Laat afkoelen en breek in crackers. Lekker met bietenpuree en kort geschroeide plakjes coquille.

TipDe korstjes van oud brood kun je in blokjes snijden bakken als croutons.

Broodsalade

  1. Voor 4 bijgerechten of 2 salades Bestrijk 3 oud en taai geworden flat breads met olijfolie en za’atar naar smaak. Snijd of scheur het in stukken. Bak het in een oven van 180°C in 5 minuten knapperig en goudbruin. Maak voor een soort fattoush een salade van 1 gesneden gegrilde paprika, 2 gesneden bosuitjes en 3 gesneden tomaten en voeg fijngehakte kruiden als munt, koriander en basilicum toe. Schud alles door elkaar met het brood, besprenkel met nog wat olie en serveer.

TipJe kunt ook ander brood gebruiken zoals , tortilla’s, ciabatta of stokbrood. Breid de salade uit met feta, basilicum, olijven, kappertjes, ansjovis, gegrilde groenten, pesto, tapenade, jonge bladsla, artisjokken of paprika.

Broodcrumble

  1. Voor 8 desserts Droog 2 plakjes krentenbrood 10 minuten in een oven van 150°C. Neem uit de oven, laat afkoelen en hak fijn. Meng met 10 g boter en bak het mengsel nog 5-10 min in de oven tot het goudbruin en knapperig is. Laat afkoelen. Serveer als crumble op ijs, pudding of fruit uit de oven.

TipExperimenteer met ander zoet brood zoals brioche, suikerbrood, notenbrood, duivenkater of (chocolade)croissants. Je kunt ook gehakte noten mengen met het gehakte brood.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

Crackers

  • Korstjes van 6 sneetjes oud brood
  • Een paar el water
  • Granen of (sesam)zaad naar keuze

Broodsalade

  • 3 oude/taaie flatbreads
  • Olijfolie
  • Za'atar
  • 1 gesneden, gegrilde paprika
  • 2 gesneden bosuitjes
  • 3 gesneden tomaten
  • Fijngehakte kruiden (bv. munt, koriander en basilicum)

Broodcrumble

  • 2 plakjes krentenbrood
  • 10 g boter

Publicatie datum: 05 mei 2022

Gerelateerde recepten

Ook interessant