Huisgemaakte roomboter

Zelfgemaakte roomboter op basis van slagroom.

Gang
Component
Aantal Personen
8 9 10
Bereidingstijd
25 minuten
Wachttijd
1 dag

Bereidingswijze

  1. Meng de slagroom met de karnemelk en schenk in een brandschone pot. Dek de pot goed af met een schone doek en zet 24-48 uur op het aanrecht neer. Deze tijd is indicatief: in de zomer is de slagroom na 24 uur al gefermenteerd. In de winter kan dit ook wel 48 uur duren.
  2. Is de slagroom mooi dik geworden en ruikt het naar crème fraîche, dan is deze goed. Je hebt nu ook daadwerkelijk zure room gemaakt.
  3. Plaats deze zure room in de koelkast zodat het goed koud kan worden.
  4. Schep in de planeetmenger of in een kom als je over een handmixer beschikt. Klop de massa op een niet te hoge stand tot er slagroom ontstaat. Stop nu echter niet met kloppen, maar blijf kloppen tot het vocht begint los te laten. Klop nog 5 minuten door.
  5. Schep op een zeef en laat goed uitlekken.
  6. Vul een grote kom met ijskoud water en schep er de boter in. Knijp de boter goed uit en herhaal dit een aantal keren tot er geen vocht meer uit de boter komt.
  7. Schep de boter op een brandschone doek, bestrooi naar smaak met fleur de sel en vouw de doek dicht.
  8. Draai de doek steeds verder dicht zodat definitief al het vocht eruit geknepen is.
  9. Rol de gezouten roomboter in bakpapier of zet afgedekt weg in de koelkast.
  10. Je kunt deze zo gebruiken of verder verwerken tot een compound butter (kruidenboter).

Stappenplan voor huisgemaakte roomboter

Producten uit dit recept

Gemakstip

Geen tijd? In ons assortiment hebben we echte boter in diverse smaken.  

Ingrediënten

  • 1l ongezoete slagroom
  • 1 dl karnemelk
  • fleur de sel

Publicatie datum: 01 december 2023

Gerelateerde recepten

Ook interessant

Bereidingstechnieken

Van fermenteren tot zelf desemstarter of saus maken. Hier vind je alle inspiratie en tips!