Weizenwijsheid
De Duitse vertaling van weizen is tarwe. Weizenbier moet namelijk minimaal 50% tarwemout bevatten. Hierdoor krijgt het z'n herkenbare extra volle schuimkraag. Weizenbier wordt gebrouwen volgens het ruim 500-jaar-oude Reinheitsgebot en mag zodoende geen andere grondstoffen bevatten dan water, graansoorten, gist en hop. Het resultaat? Heerlijk bier met een frisse, lichtzurige en volmondige smaak. Verwar weizen-bier overigens niet met witbier. Witbier valt ook onder de tarwebieren – het wordt doorgaans gemaakt van 30 tot 40% ongemoute tarwe – maar hier mogen, in tegenstelling tot bij weizen-bier, allerlei ingrediënten aan worden toegevoegd, zoals citrusvruchtschillen of koriander.
Soorten weizen
Er zijn verschillende soorten weizenbieren. De bekendste is de Hefe Weisse. Dit blonde weizenbier bevat gist - en is dus ongefilterd - wat zorgt voor de vaak kenmerkende aroma's van kruidnagel en banaan. De Dunkelweizen is een donkere variant van weizenbier. Ook dit bier wordt voorafgaand aan het bottelen niet meer gefilterd. Het gist blijft in de fles, wat voor de troebele kleur zorgt. De soorten Kristallweizen en Helles worden wel gefilterd. Hierdoor hebben zij een heldere kleur en ontstaat er een andere smaakevolutie.
Brouwerijen
Een aantal grote weizenbier-brouwerijen zijn Benediktiner, Weihen-stephaner,
Erdinger en Paulaner. De weizenbieren worden volgens unieke traditie en met aandacht voor detail gebrouwen in deze brouwerijen,gevestigd in kloosters, een mooie stad of op een prachtige heuvel. De oudste hiervan is de Beierse staatsbrouwerij Weihenstephan. Met bijna 1000 jaar is het zelfs de oudste brouwerij ter wereld!
Benediktiner Hell
De geschiedenis van Benediktinerbier gaat 400 jaar terug. Met benedictijnse aandacht voor detail en omgeven door de rust van het klooster wordt dit bruisende hellesbiertje gebrouwen. Het bier heeft zachte tonen van hop, fruit en aromatische kruiden.
Benediktiner Weissbier
Ook dit Benediktinerbier is gemaakt respect voor de natuur en haar grondstoffen. Het Weissbier is karakteristiek, amberkleurig bier met de kenmerkende smaak van tarwe en karamel. In de fruitige smaak herken je toetsen van rozijnen en een licht aroma van banaan.
Weihenstephaner donker weizen
De Beierse staatsbrouwerij Weihenstephan is met bijna 1000 jaar de oudste brouwerij ter wereld. De bieren worden gebrouwen volgens unieke traditie. Deze Donker Weizenvariant heeft een zachte, frisse smaak met tonen van mout en karamel.
Weihenstephaner Weizen
Dit bier wordt niet voor niets gezien als de moeder van alle Weizenbieren. Dit fruitige weizenbier, gebrouwen op de Weihenstephanheuvel in het -klooster, heeft
aroma’s van banaan, maar ook zijn abrikoos en kruidnagel te proeven.
Erdinger Weizen Hefe
Ook de roots van Erdinger liggen in Beieren. Sinds 1886 brouwt Erdinger eersteklas weissbier exclusief in Erding. De Weizen Hefe heeft een frisse smaak met zuren van limoen. Je proeft aroma’s van banaan en hinten van vanille en kruidnagel.
Paulaner Hefe Weissbier
De familiebrouwerij Paulaner staat al sinds 1634 voor de hoogste kwaliteit bieren. Niet voor niets is hun motto: ‘Paulaner is toegewijd’. Dit frisse bier van Paulaner heeft een fluweelzachte smaak, een lichte bitterheid en tonen van banaan en zoete
bananenschuimpjes.