• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt
LEESTIJD: 3 minuten

Blog | Feel Fresh Salads

Een echte terrastrend die we zien dit jaar: feel fresh salades. Maar dan zonder sla! De basis is eenvoudig, de marge hoog en het resultaat o zo lekker. Veel seizoensgroenten, veel kleur en verfi jnde dressings. Voel de zomer en tast toe!

Het voorjaar en de zomer zijn groenteseizoenen bij uitstek. Dat betekent heerlijk genieten van vers op het bord. Omdat veel gasten het zelf nog best lastig vinden om groenten lekker te bereiden, is hier een belangrijke rol voor chefs weggelegd. Rauw, geroosterd of geblancheerd, het kan allemaal in zo’n knisperverse salade. Wees creatief met kleur en wissel groene groenten af met radijs, biet, paprika of wortel. Dat levert prachtige borden op. En of je nu kiest voor een verfijnde of rustieke opmaak, je gasten zullen zeggen: ‘doe mij die ook maar’. Goede seizoenssalades zijn fijne margemakers, ze zijn makkelijk voor te bereiden en in zowel grote als kleinere porties te serveren. Win, win, en geniet.

Plating first!

Naast dat eten lekker moet zijn, is het ook belangrijk dat elk bord er mooi uitziet. Dat hebben we - onder meer - te danken aan Auguste Escoffier en vervolgens aan de nouvelle cuisine in de jaren zestig: verse, lichte en mooi gepresenteerde ingrediënten gingen steeds meer de hoofdrol spelen. Een paar tips:

  • Laat de hoofdingrediënten goed zichtbaar en herkenbaar zijn.
  • Zorg voor meerdere structuren en smaken die elkaar aanvullen of juist contrasteren. Maar overdrijf niet met de hoeveelheid crèmes, oliën en schuimpjes.
  • Breng het seizoen naar het bord, in de herfst en winter dus vooral aardse smaken, in de lente en zomer héél veel kleur.
  • Ga voor oneven getallen, drie rondjes zalm zien er eleganter en evenwichtiger uit dan twee of vier.
  • Werk met verschillende kleuren, wissel groen af met bijvoorbeeld rood, oranje of roze. Varieer ook met de snijwijze.

Goede avocado

Met de juiste dressing, puree, crème of olie maak je een salade niet alleen af, het zorgt er ook voor dat alle smaken bij elkaar komen. Onderschat het belang van een uitgebalanceerde saladebegeleider daarom niet. In het recept voor Hollandse salade werd heel toepasselijk een crème van doperwten gemaakt. En de koolrabiceviche kreeg gezelschap van een romige kokos-koriander-peperdressing. Voor de Vietnamese salade werd Shiso Purple gebruikt. Dat heeft een komijnachtige smaak en een indrukwekkende paarse kleur. Door de blaadjes te laten trekken in heet water en er daarna iets zuurs aan toe te voegen krijg je een heel mooie, knalroze dressing.

Dress(ing) to impress

Met de juiste dressing, puree, crème of olie maak je een salade niet alleen af, het zorgt er ook voor dat alle smaken bij elkaar komen. Onderschat het belang van een uitgebalanceerde saladebegeleider daarom niet. In het recept voor Hollandse salade werd heel toepasselijk een crème van doperwten gemaakt. En de koolrabiceviche kreeg gezelschap van een romige kokos-koriander-peperdressing. Voor de Vietnamese salade werd Shiso Purple gebruikt. Dat heeft een komijnachtige smaak en een indrukwekkende paarse kleur. Door de blaadjes te laten trekken in heet water en er daarna iets zuurs aan toe te voegen krijg je een heel mooie, knalroze dressing.