Alles over de SUP-wetgeving

SUP-wetgeving: regels over wegwerpplastic

Vanaf 1 januari 2024 is de SUP-wetgeving verder aangescherpt. Welke stappen je moet ondernemen is afhankelijk van je eigen situatie. Of je nu werkt met afhalen, bezorgen of ter plekke eten serveert; het is belangrijk om te weten wat de SUP-wetgeving voor jou betekent. Bij Sligro hebben we meerdere oplossingen voor jou om te voldoen aan de SUP-richtlijnen.

Huidige ontwikkelingen SUP-wetgeving

De Tweede Kamer heeft in oktober drie moties aangenomen over de SUP-wetgeving. Inmiddels is er meer duidelijkheid over het handhaven en de SUP-wetgeving per 1 januari 2024. De volgende besluiten zijn genomen aan de hand van de verschillende moties:

  • De SUP-wetgeving blijft van kracht maar het ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) gaat tijdelijk niet handhaven op de meerprijs voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic bij consumptie onderweg. Het aanbieden van herbruikbare alternatieven of bring-your-own toestaan blijft wel verplicht, het ILT kan daarop handhaven.
  • Het is bij consumptie ter plaatse toegestaan om wegwerpbekers- en bakjes met max. 5% plastic te gebruiken indien voldaan wordt aan het inzamelpercentage van 75% en bekers en bakjes volledig laagwaardig gerecycled worden (nuttige toepassing waardoor afvalstoffen opnieuw worden bewerkt tot producten, materialen of stoffen, voor het oorspronkelijke doel of voor een ander doel, met inbegrip van het opnieuw bewerken van organische afvalstoffen, en met uitsluiting van energieterugwinning en het opnieuw bewerken tot materialen die bestemd zijn om te worden gebruikt als brandstof of als opvulmateriaal). Het ILT gaat dus niet handhaven bij locaties die met dergelijke artikelen werken.
  • Wanneer je gebruik maakt van wegwerpbekers en/of bakjes die meer dan 5% bevatten, kun je gebruik maken van de beperkte uitzondering van hoogwaardige recycling. Je moet de bekers en bakjes dan aanbieden voor hoogwaardige recycling tot voedselcontactmaterialen. In beide bovenstaande gevallen geldt dat je aantoonbaar aan de gestelde inzamelpercentages moet voldoen en dat je dit moet melden bij het ILT. Meer informatie vind je op de website van het ILT of in het aanmeldformulier.

SUP-wetgeving vanaf 1 januari 2024

Voor o.a. horecaondernemingen, evenementen, kantoren en sportclubs gaan vanaf 1 januari 2024 nieuwe regels gelden voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Het maakt verschil of je klanten het eten en/of drinken afhalen of laten bezorgen, je gasten het eten of drinken consumeren op locatie of dat beide (hybride) situaties mogelijk zijn. We helpen je graag met hoe je de SUP wetgeving kunt toepassen in jouw onderneming. Klik hieronder voor de voor jouw relevante branche.

Horeca, evenementen, verenigingen, zwembaden, sportclubs, attractieparken en zelfs kantoren: hier is sprake van consumptie ter plaatse. Lees verder en ontdek welke oplossingen het best bij jou passen.

Voor bezorg- en afhaallocaties, zoals tankstations, cafetaria’s en dark kitchens, daar gelden richtlijnen voor een heffing op plastic wegwerpverpakkingen. Kijk hier wat de SUP-wetgeving betekent voor jouw afhaal- en bezorgservice. 

Heb je te maken met gasten die eten en/of drinken afhalen, laten bezorgen, consumeren op locatie of beide? Bekijk dan hier de oplossingen die we bieden voor dit soort hybride situaties. 

Consumptie ter plaatse

Het is bij consumptie ter plaatse toegestaan om wegwerpbekers- en bakjes met max. 5% plastic te gebruiken indien voldaan wordt aan de inzamelpercentages en volledig laagwaardig gerecycled wordt. Als ondernemer heb je verschillende keuzes om te voldoen aan de SUP-richtlijnen. Sligro heeft plasticvrije wegwerpartikelen en herbruikbaar servies om je te helpen aan deze nieuwe norm te voldoen. De mogelijkheden hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

✔ Gebruik plasticvrije disposables

Hieronder hebben we enkel disposables geselecteerd die geen plastic bevatten. Je mag plastic wegwerpproducten alleen gebruiken wanneer deze maximaal 5% plastic bevatten en je voldoet aan een minimaal inzamelpercentage van 75%. Deze producten moeten volledig laagwaardig gerecycled worden.

Daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van plastic disposbles indien deze hoogwaardig gerecycled worden. Dit geldt op dit moment alleen voor bekers of voedselverpakkingen die van PET zijn gemaakt. Wil je hier gebruik van maken? Dan kun je jouw onderneming hier aanmelden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport.

✔ Schakel over op herbruikbaar servies

Sligro heeft een speciaal assortiment aan herbruikbaar servies samengesteld om in te spelen op de SUP-wetgeving. Dit servies is gemaakt van hard plastic en ideaal om te gebruiken in bijvoorbeeld een sportkantine of cafetaria. Herbruikbaar en handig!

Verbod op portieverpakkingen

Niet alleen plastic wegwerpartikelen worden in de ban gedaan, ook voorverpakte portieverpakkingen vallen onder de SUP-wetgeving. Denk daarbij aan melkcupjes, boterkuipjes, yoghurtbakjes, ijsjes, sandwichverpakkingen en appelmoesbakjes verpakt in plastic.

Portieverpakkingen zonder bereiding

Ben je niet zeker of je een portieverpakking nog aan mag bieden? Je kunt de SUP-portieverpakkingen herkennen aan de volgende punten:

  1. Het verpakte product hoeft niet meer bereid te worden. Denk aan bijvoorbeeld: plastic bakken van maaltijdsalades en voorverpakte broodjes.
  2. Als de verpakking plastic bevat en als de verpakking vormvast is. Bijvoorbeeld een doorzichtig bakje met een folie. Plastic zakjes of bijvoorbeeld wikkels van koeken krijgen geen heffing, omdat ze niet vormvast zijn.
  3. Wanneer de portiegrootte voor minder dan 2 personen bedoeld is, bijvoorbeeld een melkcupje of boterkuipje.

Consumptie bij afhalen en bezorgen

Bij afhalen en bezorgen mag je nog wel disposables met plastic aanbieden. Een heffing vragen is noodzakelijk, echter gaat hier niet op gehandhaafd worden. Het aanbieden van herbruikbare alternatieven of bring-your-own toestaan blijft wel verplicht, het ILT kan daar wél op handhaven.

Twijfel je over de hygiëne van een door de klant meegebrachte beker of bakje? Dan mag je deze weigeren. Zorg er wel voor dat je een herbruikbaar alternatief biedt.

✔ Gebruik plasticvrije disposables of vraag een heffing

Bij het gebruik van plasticvrije disposables, is een heffing niet nodig. Dit scheelt in de kosten die je doorberekent in de consumentenprijs. Bovendien is een aanpassing in je kassasysteem voor een extra heffing overbodig.

✔ Schakel over op herbruikbaar servies

Sligro heeft een breed assortiment aan herbruikbaar servies samengesteld. Hiermee kun je ook zonder heffing voldoen aan de SUP-richtlijn. Wanneer je overschakelt op herbruikbaar servies, kun je een statiegeldsysteem overwegen. Zo motiveer je jouw klanten om bekers en bakjes terug te brengen.

Een vaatwasoplossing voor je reusables

Wanneer je reusables aanschaft is het wel zo handig om ook direct een reinigingsmogelijkheid te hebben. Via Bouter kun je jouw vaatwasoplossing regelen.

Heffing op portieverpakkingen zonder bereiding

Portieverpakkingen zijn nog steeds te gebruiken voor afhaal- en bezorgmaaltijden. Deze producten vereisen een heffing, echter gaat hier niet op gehandhaafd worden.

Richtprijzen zijn bijvoorbeeld €0.50 voor een maaltijdsalade in een plastic bak, €0.25 voor een koffiebeker met plastic en €0.05 voor een melkcupje. 

Hybride situaties

Is jouw situatie een mix van consumptie ter plekke en afhalen/bezorgen? Dan heb je te maken met alle maatregelen die de specifieke situaties vragen. Voor consumptie ter plaatse gebruik je plasticvrije disposables of herbruikbare bekers, borden of bakjes.

Gaat het om afhalen of bezorgen, gebruik dan plasticvrije disposable, herbruikbare bekers, borden of bakjes. Ga je voor herbruikbaar? Een statiegeldsysteem is dan een slimme optie. Kies je. Voor een plastic wegwerpbeker of -bakje, dan vraag je de verplichte heffing.

Vraag de bestemming al bij het opnemen van de bestelling. Dan kun je de bestelling correct inpakken of juist serveren.

Veelgestelde vragen over de SUP-wetgeving

Vanaf 1 januari 2024 is het bij consumptie ter plaatse toegestaan om wegwerpbekers- en bakjes met max. 5% plastic te gebruiken indien voldaan wordt aan het inzamelpercentage en deze volledig laagwaardig gerecycled worden.

Bij afhalen en bezorgen zijn plastic disposables toegestaan, maar deze vereisen een heffing. Het ILT heeft aangegeven niet te handhaven op deze heffing. Sligro biedt milieuvriendelijke alternatieven en helpt je om aan deze regels te voldoen.

Volgens de richtlijnen van de SUP-wetgeving is een heffing op disposables van plastic of met een plastic coating per 1 januari 2024 verplicht. Je bent vrij om dit tarief zelf te bepalen. Belangrijk is om dit bedrag apart op de bon te vermelden.

De richtbedragen voor de heffing verschillen afhankelijk van het type disposable. Bijvoorbeeld, voor een bak maaltijdsalade is het richtbedrag €0,50, voor een koffiebeker met plastic is dat €0,25, en voor een plastic bakje yoghurt geldt een richtbedrag van €0,05. Het ILT heeft aangegeven tijdelijk niet te handhaven op dergelijke heffingen.

Nee, de heffing hoeft niet afgedragen te worden.

Per 1 januari 2024 zijn plastic disposables verboden bij consumptie ter plaatse die meer van 5% plastic bevatten en niet laagwaardig gerecycld worden. Bij afhalen en bezorgen is dit wel toegestaan, mits je een heffing vraagt. Er zal niet gehandhaafd worden op deze heffing.

Het Btw-bedrag dat van toepassing is op de heffing volgens de SUP-wetgeving is afhankelijk van het product in de verpakking. Je dient de juiste Btw-tarieven toe te passen op de heffingen voor verschillende disposables volgens de geldende belastingwetgeving. Dit betekent bijvoorbeeld: 9% btw over de toeslag op verpakte voedingsmiddelen en wegwerpbekers met bijvoorbeeld koffie.

Nee, de regels gelden ook voor deze disposables. (C)PLA is biobased plastic waarbij natuurlijke materialen middels een chemisch proces zijn gevormd tot plastische polymeren. De wetgeving is hierop ook van toepassing, ondanks de natuurlijke oorsprong en/of biologische afbraak.

Dit is een vorm van laagwaardige recycling. Dit valt nog steeds onder de SUP-wetgeving en is dus verboden voor consumptie ter plaatse.

Hoogwaardige recycling is in het geval van disposables, recycling tot volwaardige voedselcontactmaterialen die voldoen aan de Europese wetgeving. In het kader van de SUP-wetgeving kunnen bedrijven zich aanmelden voor hoogwaardige recycling van PET, om deze materialen te blijven gebruiken voor verpakkingen. Ondernemers kunnen zich hier aanmelden om gebruik te maken van hoogwaardige recycling.

De SUP-wetgeving is van toepassing op alle disposables van of met plastic. In de bezorg- en afhaalbranche geldt dit ook voor voorverpakte eenpersoonsportie producten van of met plastic. Deze producten herken je aan dat ze direct eet- of drinkbaar zijn. Denk hierbij aan voorverpakte sandwiches, yoghurtbakjes en salades maar ook bepaalde ijsjes, melkcupjes, boterkuipjes en appelmoesbakjes.

Het gaat hier om de reductiemaatregel binnen de SUP wetgeving. Deze specifieke regels zijn van toepassing op drinkbekers en vormvaste voedselverpakkingen. Zakjes en wikkels vallen hier niet onder.  

De nieuwe SUP-wetgeving is van toepassing op alle disposables: van of met plastic. Plasticvrije producten zoals hout, bamboe, palmblad en papier zonder coating zijn vrijgesteld van de heffing.

Ja, je mag als ondernemer zelf bepalen welke verpakkingen je accepteert voor het verpakken van producten. Zolang je dit duidelijk communiceert. Als je een verpakking weigert, ben je wel verplicht een herbruikbare verpakking te bieden als alternatief.

Je bent verantwoordelijk voor de voedselveiligheid van de maaltijden die je verkoopt. Ongeacht of de verpakking door de klant is meegebracht. Twijfel je over de hygiëne van de meegebrachte verpakking, is het raadzaam om dit aan te kaarten. Meegebrachte verpakkingen mag je weigeren. Wel moet je dan een herbruikbaar alternatief bieden.

De SUP-wetgeving is uitgebreid en op sommige vlakken complex. Wij proberen alles zo begrijpelijk mogelijk te maken. Heb je toch niet gevonden wat je zocht? Kijk dan op deze pagina van de Rijksoverheid. Gaat je vraag specifiek over Sligro en/of het Take Dis assortiment, neem dan gerust contact op met je accountmanager of een medewerker in de vestiging. Zij helpen je graag verder.

Deze informatie is opgesteld op basis van documenten en bronnen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het Kennis Instituut Duurzaam Verpakken en informatie vanuit leveranciers.