• Ruim assortiment en aanbiedingen
 • Volop inspiratie en oplossingen
 • Altijd een vestiging in de buurt

Duurzame disposables

Alles over de nieuwe SUP-richtlijn, disposables en duurzame alternatieven

Kies je voor duurzame disposables of ga je voor disposables van wegwerpplastic? Vanaf 3 juli zijn plastic wegwerpproducten zoals rietjes, borden, bestek en roerstaafjes verboden. Dit plasticverbod staat, samen met andere maatregelen, in de Europese Single Used Plastic richtlijn (SUP-richtlijn). Deze richtlijn heeft de Europese Commissie opgesteld om zo de hoeveelheid plastic soep in de zee flink terug te dringen. Je leest hier meer over op de site van de Rijksoverheid.

Take Dis (exclusief bij Sligro) heeft een zeer uitgebreid en steeds groter wordend assortiment aan duurzame alternatieven. Deze zijn van goede kwaliteit en gemaakt van diverse verantwoorde materialen zoals karton, suikerriet, hout en bamboe. Ze dragen bij aan een beter milieu en zijn dus een perfect alternatief voor wegwerpplastic. Op deze pagina vind je meer informatie over de veranderingen en duurzame disposables.

Bedrukte disposables

Op zoek naar disposables met jouw logo erop? Dan kun je nu ook bij Sligro terecht. Profiteer van extra scherpe prijzen op bedrukte servetten, vetvrij papier, kartonnen bekers en meer!

Verantwoorde kartonnen disposables

Onze kartonnen disposables zijn zoveel mogelijk gemaakt van papier uit verantwoord bosbeheer.

We streven ernaar alle kartonnen disposables te certificeren met het FSC®-keurmerk. Dit keurmerk van de Forest Stewardship Council geeft aan dat er rekening is gehouden met ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. De kartonnen verpakkingen worden olie-, vocht- en vetbestendig gemaakt met een PLA-coating (maiszetmeel) of een PE-coating (plastic). Ondanks dat een PE-coating zorgt voor een dun plastic laagje valt deze coating buiten de nieuwe aankomende wet en is dit dus toegestaan. In ons assortiment vind je verschillende kartonnen disposables waaronder koffie-, ijs-, milkshake-, soep- en saladebekers, maaltijdbakken en borden. Een goed alternatief voor foam en plastic disposables.

Disposables van suikerriet: geschikt voor hittebronnen

Bij de productie van suiker blijven er stengels als restproduct achter. Deze stengels worden gebruikt om onze suikerriet disposables te maken.

Disposables van suikerriet zijn smaakneutraal, olie-, vocht- en diepvriesbestendig. Ze zijn erg geschikt voor warme gerechten en dranken en kunnen in de oven en magnetron tot 100˚C. Het is een sterk materiaal en heeft een natuurlijke uitstraling. Een groot deel van onze disposables van suikerriet heeft een OK Compost HOME-keurmerk. Dat wil zeggen dat het niet alleen composteert in een industriële omgeving, maar ook in een huiselijke situatie. Ook zijn onze suikerriet disposables gecertificeerd voor voedselcontact en composteerbaarheid volgens EN13432. Bij Sligro hebben we verschillende disposables van suikerriet in ons assortiment waaronder kommen, borden en bakken. Een prima alternatief voor plastic disposables.

Palmblad disposables zijn uniek

Disposables van palmblad zijn gemaakt van natuurlijk gevallen palmbladeren.

Elk product van palmblad is uniek, aangezien geen twee palmbladeren hetzelfde zijn. Deze natuurlijke disposables zijn smaakneutraal en olie-, vocht-, en diepvriesbestendig. Daarnaast zijn ze geschikt voor in de oven en magnetron tot 200˚C. Alle disposables van palmblad zijn 100% composteerbaar. Hierdoor gooi je het na gebruik gewoon bij het GFT afval. Deze disposables zijn gecertificeerd voor voedselcontact en composteerbaarheid volgens EN13432. Bij Sligro vind je verschillende disposables van palmblad in het assortiment zoals borden, schalen en tipjes. Een goed alternatief voor plastic disposables.

Duurzame houten disposables

Onze disposables van hout worden gemaakt van berken- en vurenhout afkomstig uit verantwoord bosbeheer.

We streven ernaar alle houten disposables te certificeren met het FSC®-keurmerk. Deze houten disposables hebben een ambachtelijke uitstraling, zijn olie-, vocht-, en diepvriesbestendig en gecertificeerd voor voedselcontact. Daarnaast zijn ze geschikt voor in de oven en magnetron tot 100˚C. Alle FSC® gecertificeerde houten disposables zijn 100% composteerbaar. Dit houdt in dat het na gebruik weer als voeding kan dienen voor nieuwe gewassen. In ons assortiment vind je verschillende houten disposables waaronder borden, bestek, bootjes, roerstaven en prikkers.

Disposables van gerecycled papier

Onze disposables van papier worden gemaakt van gerecycled papier of FSC® gecertificeerd papier.

We streven ernaar alle artikelen te certificeren met het FSC®-keurmerk. Dit betekent dat het papier afkomstig is uit verantwoord bosbeheer. Alle papieren disposables zijn 100% composteerbaar. Dit houdt in dat het na gebruik weer als voeding kan dienen voor nieuwe gewassen. Je gooit de papieren disposables gemakkelijk weg bij het oud papier. We hebben verschillende papieren disposables in ons assortiment waaronder bestek, rietjes en cupjes. Prima als alternatief voor plastic disposables.

Composteerbare bamboe disposables

Disposables van bamboe zijn gemaakt van de snelst groeiende plantensoort ter wereld: de bamboeplant.

De stengels van de plant worden gebruikt voor onze disposables. Bamboe is een sterk materiaal, heeft een ambachtelijke uitstraling en is 100% composteerbaar. Dit laatste houdt in dat na gebruik de bamboe disposables weer als voeding kunnen dienen voor nieuwe gewassen. Onze bamboe disposables zijn smaakneutraal, olie-, vocht-, en diepvriesbestendig en gecertificeerd voor voedselcontact. Daarnaast zijn ze geschikt voor in de oven en magnetron tot 200˚C. Bij Sligro hebben we verschillende disposables van bamboe in ons assortiment waaronder bestek, prikkers en puntzakken.

Digitale brochure

Bekijk ons relevante disposables assortiment met alle specificaties, in een handig digitaal overzicht.

Veelgestelde vragen

Eerst nog even de achtergrond van de Single Use Plastics richtlijn. In 2019 is er door de Europese Commissie een richtlijn opgesteld om de hoeveelheid plastic in oceanen en zeeën terug te dringen. Deze richtlijn heeft betrekking op de productie en verkoop van kunststofproducten en verpakkingen die ontworpen zijn voor eenmalig gebruik. Het betreft zowel artikelen die helemaal uit kunststof bestaan als artikelen die deels uit kunststof bestaan. Belangrijk: niet alle artikelen vallen meteen in een verbod. Zo geldt voor een deel van de artikelen dat het verbruik voornamelijk verminderd moet worden of er een logo op het artikel moet komen te staan dat de consument wijst op het feit dat er kunststof in het product zit. Daarnaast betreft het een ‘handelsverbod’, dat wil zeggen dat wij als groothandel sinds 3 juli 2021 geen nieuwe voorraad meer mogen inkopen, de aanwezige voorraad mogen we wel uitverkopen.

Onderstaande kunststofartikelen voor eenmalig gebruik, vallen sinds 3 juli 2021 in een verbod:

 • Rietjes (behalve als deze voor medische doeleinden gebruikt worden)
 • Roerstaafjes en plastic eetstokjes
 • Bestek: messen, lepels en vorken
 • Borden
 • Verpakkingen van EPS (foam) voor eenmalig gebruik
 • Wattenstaafjes (behalve als deze voor medische doeleinden gebruikt worden)
 • Ballonstokjes
 • Alle producten van oxo-degradeerbare kunststoffen (afbreekbaar door zuurstof)

De volgende artikelen voor eenmalig gebruik vallen niet in het verbod:

 • Plastic saladeschalen
 • Plastic snackbakjes
 • Drinkbekers (koffiebekers, milkshakebekers en plastic bekers)
 • Verpakkingen van dameshygiëne
 • Vochtige doekjes
 • Tabaksproducten met kunststof filter

Wel zal een deel van deze artikelen een verplichte markering op de verpakking krijgen en dient het verbruik gereduceerd te worden. Plastic saladebakjes, koffiebekers en soepkommen mogen sinds 3 juli 2021 niet meer gratis worden verstrekt. 

Naast het verbod is er sinds 3 juli 2021 een richtlijn in die het verplicht om een standaard markering (logo) te plaatsen op een selectie artikelen waar een kunststof bestandsdeel in zit. Deze markering moet de consument informeren over het feit dat er kunststof in het product zit en erop wijzen dat deze op de juiste manier weggegooid moet worden, om gevolgen voor het milieu te beperken.  De richtlijn omtrent de markering is nog niet compleet vanuit de overheid. Zodra er meer bekend is, delen we dit.

Onderstaande (gedeeltelijk) kunststof artikelen voor eenmalig gebruik moeten sinds 3 juli 2021 een markering (logo) bevatten:

 • Drinkbekers (koffiebekers, milkshakebekers en plastic bekers)
 • Verpakkingen van dameshygiëne
 • Vochtige doekjes
 • Tabaksproducten met kunststof filter

Omdat Sligro duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en deze aangepaste wetgeving toejuicht, is er een deel van het plastic disposablesassortiment gesaneerd. We bieden een zeer uitgebreid en steeds groter wordend assortiment aan duurzame alternatieven. Voor de meeste plastic artikelen hebben we al een duurzame vervanger in het assortiment, denk aan borden, rietjes, bestek en foam-artikelen. Voor sommige artikelen zijn we bezig met het opnemen van een goed alternatief of breiden we het alternatieve assortiment nog uit.

Officieel mag Sligro na 3 juli 2021 nog bestaande voorraad uitverkopen van producten die verboden worden. Echter, wij zullen er alles aan doen om dit tot een minimum te bepreken en tijdig producten te saneren waar betere en duurzame alternatieven voor aanwezig zijn.

De invoering van de nieuwe SUP-richtlijn is erg uitgebreid en op onderdelen best complex. Wij proberen alles in een zo begrijpelijk mogelijke uitleg te verwoorden. Staat je vraag er niet tussen kijk dan op deze pagina van de Rijksoverheid of je meer informatie kan vinden. Is je vraag gerelateerd aan Sligro, neem dan contact op met je klantenteam, accountmanager of medewerker in de vestiging. Zij kunnen je vast verder helpen.

Deze informatie is opgesteld op basis van documenten en bronnen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het Kennis Instituut Duurzaam Verpakken en informatie vanuit leveranciers.