• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt
Training No & low cocktails

ZiN x Feel Good

No- en low-alcohol blijft groeien in populariteit. Niet alleen in Dry January maar het hele jaar rond kiest de gast steeds vaker bewust voor gezondere opties. Ook in het aankomende terrasseizoen mogen sprankelende mocktails of laag-alcoholische cocktails daarom niet op de kaart ontbreken. Cocktailguru Chi-Ho Ta geeft in zijn ZiN-training No & low cocktails de nodige tips en tricks.

Maak een drankje complex waardoor het écht een beleving wordt

‘DE KICK DIE ALCOHOL GEEFT KUN JE EVENTUEEL VERVANGEN DOOR HET DRANKJE MET CHILI, KURKUMA OF GEMBER IETS PITTIGS MEE TE GEVEN’

‘‘No en low alcohol is onderdeel van een grotere trend”, zegt Chi-Ho. “Mensen consumeren steeds bewuster en zijn bereid meer voor kwaliteit te betalen. De horeca-gast is steeds meer bezig met wat voeding en drank met je gesteldheid doet. Kijk maar naar de populariteit van juicebars, smoothies, gembershotjes en sapkuren. Daarnaast zie je veel mensen een alcoholvrije maand inlassen om even goed te resetten.”

Non-alcoholische alternatieven

Het watertje, frisje of alcoholvrij biertje dat je vroeger als alternatief zag volstaat allang niet meer. Chi-Ho: “Je kunt creaties ontwikkelen waarmee je de gast echt verrast en een mooie ervaring biedt. In tegenstelling tot een aantal jaar geleden zijn er nu veel meer nonalcoholische alternatieven van topkwaliteit beschikbaar. Denk aan non-alcoholische gin, rum, whiskey, likeuren, vermout en bitters. De alcoholsmaak wordt vaak prima opgevangen. De kick die alcohol geeft kun je eventueel vervangen door het drankje met chili, kurkuma of gember iets pittigs mee te geven.”

Smaakcombinaties

In de training No & low cocktails die Chi-Ho bij ZiN Inspiratielab verzorgt geeft hij deelnemers inzicht in de opbouw en bouwstenen bij de ontwikkeling van een goede cocktail. Chi-Ho: “Van daaruit maken we de vertaling naar no en low. Welke ingrediënten heb je tot je beschikking en waar moet je op letten? Voorkom vooral dat je een slechte versie probeert te maken van de alcoholische variant. Meestal probeer ik interessante smaakcombinaties toe te voegen die je niet zo snel verwacht. Ik gebruik bijvoorbeeld graag bietensap, yuzu, fruitazijnen, komijn of koriander. Zo maak je een drankje complexer en interessant waardoor het écht als een beleving wordt ervaren en zeker zo interessant is als een alcoholhoudende cocktail.”

Foodpairing

“Gasten schrikken vaak van de combinatie van gerechten met cocktails. Ze hebben het idee dat cocktails altijd zoet en hoog alcoholisch zijn en zitten daar bij een diner vaak niet op te wachten. Juist daarom zijn no en low cocktails uitermate geschikt voor foodpairing. Je stelt zelf de ingrediënten met bijbehorende smaken samen om de optimale connectie te maken met het gerecht. Daarnaast kun je spelen met intensiteit, textuur en mondgevoel. Een licht drankje dat je prima op het terras bij een salade met aardbei en tomaat kunt serveren is bijvoorbeeld een mix van Fluère Original non-alcoholische gin met De Kuyper strawberrylikeur, watermeloenlikeur, citroensap en suikersiroop. Geshaket en geserveerd in een coupe. Daar bovenop leg je een paar druppels basilicum olie voor extra kruidigheid en een verrassend mondgevoel.”

Training No & low cocktails

Mocktails en en laag-alcoholische cocktails worden steeds populairder. Ook in het aan komende terrasseizoen. Wil je je drankenkaart verrijken met verbluffende nonof laag-alcoholische mixen met veel diepgang? Meld je dan aan voor de training No & low cocktails.

Over de trainer

Chi-Ho Ta

Chi-Ho Ta is expert op het gebied van cocktails en alles wat daarmee te maken heeft. Hij werkte zo’n vijftien jaar als bartender en barmanager in binnen- en buitenland. Momenteel werkt Chi-Ho bij het Rotterdamse Barrelproof Company. Hierbij verschuift zijn werk langzaam naar consultancy en styling voor fotografi e. Bij ZiN Inspiratielab verzorgt Chi-Ho de trainingen Cocktails, Foodpairing met cocktails en No & low cocktails.

ZiN Travel

Ga mee op ZiN Travel

Ga mee op ZiN Travel en ben in een dag op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in jouw vakgebied.

ZiN Event

Events

Bezoek een van de unieke ZiN Events In 2024 vinden er weer een aantal unieke events plaats bij ZiN Inspiratielab. Bekijk de agenda en mis niets!

Hot topics