Een biologische delicatesse pursang

Truffels, het zwarte goud

Vier voordelen van truffel:

#1 Je onderscheidt je met truffel op de menukaart
#2 Je geeft je gerechten een exclusieve smaak
#3 Je biedt je gast de ultieme vers-, geur- en smaakbeleving
#4 Je verrast je gast door de truffel aan tafel te schaven

Ontdek de truffel

De truffel is puur natuur en groeit zonder dat er mensen aan te pas komen. Het is een onderaardse paddenstoel, een zwam, die behoort tot de zogeheten Tuberfamilie. De truffel is nog het best te vergelijken met een aardappel, vanwege de grillige vorm. Een rijpe truffel herkennen we aan de stevige structuur en intense geur. Truffels zijn er overigens in allerlei soorten, maten en vormen. Een aantal van deze vormen gebruiken we in de keuken.

DE VEELZIJDIGE SMAAK VAN TRUFFEL

Een smaakbeleving voor de ware fijnproever. De exclusieve smaak van truffel mag op de menukaart niet ontbreken. Niet voor niets is de onderaardse paddenstoel al eeuwenlang een favoriet onder koks over de hele wereld. Truffels geven een unieke smaak aan gerechten mee. Het mooie: ze zijn erg veelzijdig. Qua bereiding kun je er ontzettend veel kanten mee op.

Sligro helpt je om je gasten het hele jaar door te laten genieten van de exclusieve smaak van truffel. In ons complete assortiment vind je ze in elk seizoen en voor elk budget. Er is voor iedereen een passende truffel, omdat elke soort zijn eigen smaak heeft: herfst-, zomer- en lentetruffel en witte truffel. Tip voor het mooiste resultaat: schaaf de truffel bij de tafel van je gasten over het gerecht. Voor een unieke vers- en smaakbeleving!

VAN ZWARTE TOT WITTE TRUFFEL

Qua geur en smaak is de Italiaanse truffel de meest uitgesproken culinaire delicatesse. Daarom kiest onze verspartner Smeding ervoor om alleen de beste Italiaanse truffels op te nemen in het assortiment. Het geheim van de constante kwaliteit: een bewuste selectie bij de inkoop en een tijdrovende selectie na het wassen. Wanneer de verschillende soorten verkrijgbaar zijn?

 • December - maart: wintertruffel (Tuber Melanosporum)
 • Oktober - december: witte truffel (Tuber Magnatum)
 • Mei - september: zomertruffel (Tuber Aestivum)
 • Oktober -december: herfsttruffel (Tuber Uncinatum)
 • Januari - april: Bianchetto (Tuber Albidum / Tuber Borchii)     

Wintertruffel

De prestigieuze wintertruffel heeft uitermate delicate accenten. Hij heeft niet voor niets de bijnaam ‘het zwarte goud’. Naast de witte truffel de meest gewaarde truffelsoort in de horeca.

Witte truffel

De witte truffel is de meest gewaardeerde truffel en is wereldwijd een absolute delicatesse. Zijn bijnaam - vegetarische diamant - zegt genoeg.

Zomertruffel

De zomertruffel is de meest bekende truffelsoort en in prijs de voordeligste. Terwijl hij formaten van wel 500 gram bereikt.

Herfsttruffel

De herfsttruffel lijkt op de zomertruffel, maar de smaak en geur zijn anders. Ook is de herfstvariant iets kleiner. Een overeenkomst: ook deze truffel is over het algemeen toegankelijk van prijs. 

Bianchetto

De bianchetto lijkt misschien op de witte truffel, maar is een zelfstandige truffelsoort. In de volksmond kennen we hem ook wel als ‘marzuolo’, verwijzend naar de maand maart. 

Zó houd je truffels langer vers

 • Truffels bewaar je het beste bij 3 graden in een droge omgeving.
 • Vervang het absorberend papier direct na aankomst. Verwijder het koelelement en leg de verse truffels koel en droog.
 • Vervang dagelijks het absorberend papier.
 • Controleer de truffels op witte uitslag. Niks om je zorgen over te maken. Verwijder de uitslag met een borsteltje.
 • Presenteer de truffel onder een stolp op een afgedekt koelelement. Laat een streepje lucht toe, zodat de truffel niet te vochtig wordt. Doe hem ‘s nachts in de koeling in absorberend papier. Laat truffels niet in de stolp liggen!
 • Wanneer je op deze manieren je truffels bewaart, zijn ze 7-10 dagen houdbaar.
 • Truffels worden gewassen en geborsteld afgeleverd. Daardoor kun je beter de kwaliteit beoordelen, maar dat beïnvloedt wellicht de houdbaarheid. De witte truffel wordt overigens niet gewassen, vanwege zijn vochtgevoeligheid.

Truffel assortiment