• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt
LEESTIJD: 5 minuten

Food Swaps

Wie goed eet, voelt zich goed, en daarvan zijn we ons steeds meer bewust. Met enkele eenvoudige aanpassingen in receptuur - denk aan het vervangen, weglaten of juist toevoegen van één ingrediënt - kan een gerecht ineens een stuk gezonder of beter voor de planeet zijn. 

Gezonder en duurzamer
Steeds vaker kiezen mensen voor gezonder en duurzamer eten. Denk aan minder slechte vetten, minder zout en minder suiker en meer vezels, groente, bonen en peulvruchten. 

Minder vlees en dierlijke producten
Tegelijk met die bewuste keuzes is er ook een groeiend bewustzijn aangaande onze verantwoordelijkheid voor onze planeet. Dus eten we minder vlees en dierlijke producten, proberen we zo min mogelijk te verspillen én gaan we steeds meer op zoek naar plantaardige alternatieven

Direct aan de slag
In zes recepten nemen we je mee in deze nieuwe wereld van ongekende culinaire mogelijkheden. Van een haantje in plaats van kip, bloemkool in plaats van rijst en portobello of tofu in plaats van vlees tot de lekkerste glutenvrije én vegan tosti ooit.

Marcus Samuelsson, chef-kok Red Rooster, New York

"Going meatless recuces our carbon foodprint and helps us lead the way towards climate change"

Haantje de voorste

Om de simpele reden dat haantjes geen eieren kunnen leggen, is het lange tijd gangbaar geweest de mannelijke kuikens niet te gebruiken. Een uitgesproken voorbeeld van onnodige food waste. Op culinair gebied bovendien ook nog eens bijzonder zonde, want met zo’n haantje kun je de heerlijkste gerechten maken! Zoals de Coquelets au vin, een verfijnde versie van de klassieker.

Zoveel meer met bloemkool

Misschien wel een van de meest Nederlandse producten ooit, de bloemkool. En laat het nou net die bloemkool zijn die zo ongelooflijk veelzijdig is. Van grillen tot koken en van Indiase tot mediterrane smaken, met bloemkool kan serieus bijna alles. Niet zo gek dat je deze witte vriend ook veel ziet als basismateriaal voor bijvoorbeeld pizzabodems. 

Helemaal geniaal is bloemkoolrijst: fijn gemalen bloemkoolroosjes die je 1 op 1 als vervanger van rijst of couscous kunt gebruiken. Een win-win-winsituatie: zo eten je gasten minder koolhydraten, krijgen ze meer groente binnen én de footprint is lager, want bloemkool komt van héél dichtbij.

Pro Plantaardig

Eindelijk is er een perfect plantaardig alternatief voor parmezaan: de veganistische kaas prosociano van Violife. Ziet er hetzelfde uit, smaakt (nagenoeg) hetzelfde en leent zich voor dezelfde uiteenlopende bereidingswijzen als de koe melkvariant. Geschikt dus voor allerlei salades en pasta’s, maar ook zeker heerlijk in smeuïge tosti’s of creatieve club sandwiches.

Hot topics