De passie van Cas en Kasper

Vegan snacks

De vegan snacks van Cas & Kas zijn net zo lekker, maar beter voor de wereld. De bevlogen ondernemers vertellen over hun drijfveren.

Duurzame vegan snacks

Dankzij het op de markt brengen van de Cas & Kas vegan bitterballen en croquetten kwamen twee passies van Cas de Weerd en Kasper Luiten samen: ondernemen en bijdragen aan de verduurzaming van onze planeet. Snacks die minstens zo lekker zijn als normaal, maar met 92% minder CO2- uitstoot veel beter voor onze wereld.

"We hebben samen bedrijfskunde gestudeerd en vervolgens een aantal maanden samen gereisd. Doordat we elkaar zo goed kenden wisten we dat we goed kunnen samenwerken en veel lol met elkaar hebben. Eenmaal weer in Nederland gingen we parttime aan de slag als data-analist en online marketeer, zodat we ons daarnaast konden storten op het ondernemen. Dat begon allemaal met Project Bitterbal in de keuken van ons studentenhuis. Daarmee wilden we ons inzetten om op een positieve manier bij te dragen aan het milieu en aan het verminderen van de CO2-uitstoot. We wilden op een toegankelijke en leuke manier met duurzaamheid aan de slag, zonder het geitenwollensokkenimago dat er soms aan hangt.

Een van de dingen die veel impact heeft op het milieu is ons huidige eetpatroon met de hoeveelheid vlees die we consumeren. Zeker bij een product als een bitterbal is vlees helemaal niet nodig. Zo ontstond Project Bitterbal, met als doel een vegan bitterbal te ontwikkelen zonder in te leveren op smaak en beleving. Een duurzaam product dat synoniem staat aan gezelligheid en net zo lekker is als de vleesvariant. We hebben de gekste dingen geprobeerd en zijn heel veel vrijdagmiddagborrels gaan organiseren om mensen te laten proeven en verschillende varianten te testen. Na een succesvolle pilot in een aantal horecazaken, wisten we het zeker: de Cas & Kas bitterbal viel in de smaak en was klaar om op de markt te brengen.

Onze vegan bitterbal werd na lancering zo goed ontvangen dat we al snel de vraag naar croquetten kregen. Het recept is hetzelfde, alleen de vorm en het eetmoment is anders. In een lunchroom of cafetaria serveer je bijvoorbeeld geen bitterbal, maar wel een croquet. Ook deze bleek een succes. Inmiddels hebben we met onze producten al flink wat verschil gemaakt. Er is het afgelopen jaar minstens 100.000 kg minder CO2 uitgestoten doordat in plaats van de vleesvariant onze vegan bitterballen en croquetten werden gegeten. We hebben grootse plannen voor de komende jaren en ondernemen inmiddels fulltime. Het feit dat onze producten tegenwoordig bij Sligro verkrijgbaar zijn helpt om onze vegan snacks in heel Nederland op de kaart te zetten. En we zijn al bezig met de ontwikkeling van nieuwe smaken en snacks. De mogelijkheden zijn eindeloos. We hebben er zoveel lol in. Het voelt ook helemaal niet als werken, omdat we onwijs toffe dingen doen.”

‘We wilden een vegan bitterbal ontwikkelen, zonder in te leveren op smaak en beleving’

Hot topics