• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt
Polle geitenkaas

Zuiverse geitenzuivel

In de Vlaamse streek De Kempen bevindt zich de hoeve van Kempense Geitenkaas Polle. In dit familiebedrijf maken ze op ambachtelijke manier geitenzuivel van melk van eigen geiten. Duurzaamheid, dierenliefde én kwaliteit lopen als rode draad door de bedrijfsvoering. Het zijn waarden die zoon Sam D’Haene van harte onderschrijft.

"Al veertig jaar zetten mijn ouders zich met veel passie en vakmanschap in voor onze geitenboerderij. Sinds een paar jaar werk ik fulltime mee. Ik houd me vooral bezig met de kaasmakerij en melkverwerking. Omdat we de melk niet eerst hoeven te transporteren, kunnen we deze heel vers verwerken. We gebruiken geen kleurstoffen of conserveringsmiddelen. Dat levert zuivere zuivel op met een heel zachte smaak.

Ik ben opgegroeid tussen de geiten en heb veel liefde voor deze dieren. Maar ik was ook al van kleins af aan geïnteresseerd in techniek. Daarom heb ik een paar technische studies gevolgd en werkte ik een paar jaar als Research & Development ingenieur bij een machinefabrikant. Al snel bleek: de hele dag achter een computerscherm zitten tekenen is niets voor mij. Sinds 2018 ben ik daarom terug op de boerderij. Ik vind het heerlijk om weer tussen de geiten te zijn en het levenswerk van mijn ouders verder uit te bouwen.

Mensen denken vaak dat ambachtelijk kaasmaken heel milieuvriendelijk is, maar dat is niet per se waar. Als je kleine hoeveelheden zuivel maakt, verbruik je in verhouding namelijk veel tijd, energie en water. Maar hier komt mijn technische achtergrond goed van pas. Ik bekijk continu hoe we productiestappen kunnen optimaliseren. Door bepaalde producten direct na elkaar te maken, besparen we bijvoorbeeld heel wat spoelwater en energie. Mijn vader is begin jaren tachtig begonnen als ecologisch tuinier met een paar geiten. Dierenwelzijn en duurzaamheid stonden vanaf het allereerste begin voorop. De geiten hebben bij ons in de stal meer ruimte dan volgens de norm zou moeten en ze krijgen elke dag vers stro. In de nabije toekomst willen we grote stappen zetten naar een nog duurzamere bedrijfsvoering. Zo ben ik bezig met hergebruik van de warmte van de koelinstallaties, met hergebruik van schoon spoelwater en met extra zonnepanelen.

Onze kracht is dat we overal de hoogst mogelijke kwaliteit nastreven: in het verzorgen van de dieren, het maken van de kazen en het zo efficiënt en duurzaam mogelijk werken. Na werktijd ontwerp of maak ik nieuwe machines of ben ik aan het programmeren. Ik pas ook bestaande machines aan zodat ze zo goed mogelijk aansluiten op onze producten en manier van werken. Zo hebben we veel invloed op het eindresultaat, maar ook op voedselveiligheid en hygiëne. Het stelt ons in staat om een goede balans te bewaren: we werken heel ambachtelijk, maar toch professioneel genoeg om aan een groothandel als Sligro te kunnen leveren.”

'Dierenwelzijn en duurzaamheid stonden vanaf het allereerste begin voorop'

Hot topics