LEESTIJD: 3 minuten

Blog | Ontdek jack(fruit)

Jackfruit is met een gemiddeld gewicht van circa 15 kilo per stuk een van de grootste vruchten ter wereld. Het vruchtvlees is geel en in compartimenten verdeeld. Een rijpe jackfruit smaak zoet, een onrijpe jackfruit is wat neutraler van smaak. En laat het nou net die onrijpe variant zijn die vaak wordt gebruikt als vleesvervanger. De reden? De structuur van onrijpe jackfruit lijkt op die van gestoofd vlees. Omdat hij bovendien makkelijk smaken absorbeert, is jackfruit geschikt voor de meest uiteenlopende gerechten en smaaktypes. Van hachee tot chilibowl en van Aziatisch tot multiculti: de jackfruit is een alleskunner en perfect voor comfort food.

Wereldsmaken

Het feit dat jackfruit makkelijk smaken opneemt, betekent veel creatieplezier voor chefs. Je kunt met jackfruit werkelijk alle kanten op! Heel mooi in dat opzicht is het uitgebreide assortiment van Verstegen: World Spice Blends, dat vanaf nu ook in middelgrote verpakkingen beschikbaar is. Van Amerikaanse smaken als Tex mex en Jamaican jerk tot de midden oosterse chermoula en ras-el-hanout, je vindt het in deze prachtige range. In het recept Jackfruit tandoori gebruikten we heerlijke tandoorispecerijen.

That's convenient!

De aanvoer van vers jackfruit is lastig vanwege het grote formaat en ook niet echt voorspelbaar. Daarom vind je bij Sligro allerlei convenience jackfruitproducten. Dat is niet alleen makkelijk, het levert een ook fijne marge op. Jackfruit is per kilo veel voordeliger dan bijvoorbeeld rundvlees! Een greep uit het assortiment:

Voedingswaarde

Jackfruit wordt ook wel nangka genoemd. Omdat het een fruitsoort is, kunnen we stellen dat jackfruit gezond is. Hij bevat veel antioxidanten en weinig calorieën. Wel heeft hij minder vezels en vitamine C dan veel andere fruitsoorten. En omdat hij vrijwel geen vitamine B12 en eiwit én weinig ijzer bevat is hij niet per se een goede vleesvervanger. Gebruik jackfruit daarom voor de structuur (en smaak!) en vul het gerecht aan met een goede eiwitbron en B-vitamines.

Hot topics