LEESTIJD: 5 minuten

Blog | De kikkererwt

Kikkererwten behoren tot de peulvruchten, wat twee dingen betekent: ze zijn goed voor de gezondheid en de productie ervan belast het klimaat weinig. En dan nu het culinaire aspect: kikkererwten zijn buitengewoon smaakvol en heerlijke allrounders in de keuken. Of je nu kiest voor de variant uit blik of de gedroogde: met kikkererwten kun je alle kanten op.

Wake up weekwater: aquafaba!

Heel mooi aan kikkererwten uit blik is dat je niet alleen de vrucht zelf, maar ook het vocht kunt gebruiken. Nooit meer weggooien dus! Dit vocht heet aquafaba en je kunt er werkelijk mee toveren in de keuken. Aquafaba heeft namelijk het vermogen de eigenschappen van het wit van eieren na te bootsen. Eén eiwit staat daarbij ongeveer gelijk aan 2 eetlepels (gezeefd!) weekvocht uit het blik. Je kunt het - opgeklopt - perfect gebruiken voor luchtige toepassingen als souffl é, meringue, mousse en zelfs mayonaise. Je vegan gasten zullen je dankbaar zijn!

Kikkererwten maatschappij

De kikkererwt is in de categorie peulvruchten de nummer 1 vleesvervanger en rijk aan eiwitten en vezels. Daarom gaat deze culinaire held een grote rol spelen in de eiwittransitie die er plaats moet gaan vinden binnen de voedselketen van onze maatschappij. Helaas komen veel kikkererwten nog van ver weg, maar er is goed nieuws: D’Amico teelt kikkererwten in Italië en dan ook nog eens 100% biologisch. Ze zijn verkrijgbaar in klein en groot blik.

Hmmm... zelfgemaakte hummus

Hummus is kant-en-klaar verkrijgbaar in talloze (smaak)varianten. Maar eerlijk gezegd gaat er niets boven zelfgemaakte hummus (zie P.59). En dan vooral als je deze maakt van gedroogde kikkererwten. Want als je blikerwten gebruikt, blijft de structuur vaak wat harder en iets korrelig. Met gedroogde kikkererwten als basis krijgt je echt een fl uweelzachte, romige structuur, zonder dat er vet nodig is. Maak dus het liefst steeds een verse badge en serveer de hummus lauwwarm: zo bied je je gasten écht een bijzondere smaakbeleving.

Hot topics