• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt
LEESTIJD: 5 minuten

Blog | Groen als nieuwe luxe

Als we duurzamer willen eten, dan moet de perceptie van luxe veranderen. Er is immers veel meer onder de zon dan kaviaar, eend en kreeft. Met tong- én oogstrelende gerechten boordevol kleur, structuur en smaak, mist absoluut niemand het vlees of de vis.

Een uitdaging
Vegetarische gerechten zijn al lang niet meer weg te denken van de kaart. Maar 100% plantaardig koken is voor velen nog best een uitdaging. Zonde, want juist groenten en kruiden geven kleur, geur en smaak aan elk willekeurig gerecht. En niet geheel onbelangrijk: groenten lenen zich voor de meest gevarieerde culinaire bereidingen.

Grenzeloze mogelijkheden
Waar een stukje vlees het best tot zijn recht komt met een bepaalde bereidingswijze en - vooruit - keuze uit een aantal begeleidende sauzen, kun je met groenten veel meer. Een geroosterde biet smaakt immers anders dan een gekookte of een rauwe. En ook de snijwijze doet veel met de beleving: een in julienne gesneden wortel ‘smaakt’ anders dan een wortel die in lange, dunne linten is geschaafd. Tel daarbij op dat er ontzettend veel groenten binnen hand­bereik zijn en je komt al snel tot de conclusie: groen(te) is de nieuwe luxe.

Meer (met) groente!
De veelzijdigheid van groenten is inspirerend en met een weldadig bord vol smaakvolle groenten creëer je al snel een gevoel van luxe. Speel met uiteenlopende structuren en prikkel zo de zintuigen van je gast. Een goed voorbeeld is het recept Rauwe en gekonfijte asperges met vegan xo-saus. Hierin zijn dun gesneden groene asperges rauw gelaten en de witte asperges met sesamolie gekonfijt in de oven. De zelfgemaakte vegan (!) xo-saus geeft aan dit gerecht bovendien een trendy twist, met veel umami.

Denk verder
Beperk jezelf niet alleen tot de bekende delen van groente, maar denk ook eens aan het gebruik van afsnijdsels en schillen. Want ook (en soms juist) dáárin zit smaak, structuur en kleur. Verwerk bijvoorbeeld de schillen van het hierboven genoemde aspergerecept en de restjes venkel van het recept Venkeldessert met grapefruit, granita en meringue in de amuse Asperge­crème.

Daniel Humm, chef en eigenaar van onder meer Eleven Madison Park***, New York

"Not cooking with animal products anymore is, in fact, extremely liberating"

Zomer in je bord

Met de seizoenen meekoken is altijd een goed idee en dat geldt niet in de laatste plaats voor het zomerseizoen. De smaak is in het seizoen sowieso natuurlijk al beter en sterker. Groenten als doperwten, tuinbonen, peultjes en jonge bieten spreken bovendien enorm tot de verbeelding. Laat ze rauw, blancheer ze kort of ga los met een combinatie van diverse bereidingen. Dat zorgt al snel voor een spectaculaire beleving van je gerecht. Met een dressing, saus of ander verrassend element voeg je heel makkelijk nog extra smaak, geur en kleur toe aan je zomerborden.

Creativiteit

Als je gebruikmaakt van creatieve technieken om groenten dé perfecte smaak en een luxe uitstraling te geven, bied je je gast direct al een feestje op het bord.

Zo wordt de smaak van een deel van de bietjes in het recept Jonge bietjes met aardbei, frisée en gepekelde citroen geïntensiveerd door ze te poffen in de oven. De andere bieten krijgen een friszuur en pittig accent door een interessante dressing op basis van gekonfijte citroen.

Nog een voorbeeld: de artisjok in het recept Groentelinten met artisjokcrème en mieriksworteldressing wordt na het koken tot een crème omgetoverd en zorgt daarmee voor een verfrissend én verrassend aspect. Helemaal bijzonder is het dessert op basis van venkel: onverwacht lekker en voorzien van heel uiteenlopende structuren.

Hot topics