• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt
LEESTIJD: 5 minuten

Blog | Haute Friture

Anno 2022 is de 'vette hap' getransformeerd naar een duurzaam, ambachtelijk product van hoge kwaliteit. Luxe ingrediënten, bij voorkeur van dichtbij en altijd verrassend gepresenteerd: met deze recepten tilt iedereen frituren naar een hoger niveau. 

Instagrammable
Honderd procent passend bij de New Food Generation is de opkomst van de haute friture. Weg met die saaie bitterbal, kom maar door met die luxe variant. Hoezo een klodder mosterd als je ook een huisgemaakte mosterdsalsa kunt serveren? En waarom een doorsnee bordje als je er met kleurrijke garnituur heel eenvoudig een instagrammable dish van kunt maken?

Exclusieve kroketten
Een van de eersten die een écht bijzondere kroket op ‘de kaart zette’, was Menno Post, chef-kok van Olivijn*. Hij bedacht de inmiddels beroemde snackmuur vol exclusieve kroketten, zoals een kreeftenkroket en een truffel kroket.

Ga voor gemak
Maar ook met  toegankelijkere ingrediënten of juist met convenience kun je naar hartenlust experimenteren. Haute Friture is dé trend van dit jaar.

Sergio Herman, auteur, chef-kok en restauranteigenaar Frites Atelier

"Chef of kok zijn was vroeger echt niet chic of zo"

Meer waard

Helemaal van nu: de Biomeerwaarde kip. Hierbij gaat het niet alleen om biologisch kippenvlees, maar ook nog eens om vlees van biologische leghennen die ‘uitgelegd’ zijn. In plaats van niets meer met deze hennen te doen, wordt het vlees nu gebruikt voor duurzame, biologische kipproducten.

Populaire alternatieven

De populairste snacks van Nederland met een aantal upgrade-ideeën:

Loempia: perfect om (vegetarisch) te vullen met luxe ingrediënten en te serveren met verrassende, huisgemaakte dips of sauzen.

Kroket & bitterbal: op het gebied van de vulling kun je eindeloos creatief zijn met zowel vlees, vis als vegetarisch, van luxe krabsalpicon tot romige risottovulling.

Kipnugget: door zijn toegankelijke smaak zeer geschikt voor de meest uiteenlopende (luxe!) sauzen en garnituur. Ook kant-en-klaar verkrijgbaar in een ‘kipvrije’ vegetarische variant.

Sligro x Meatless Farm

Vegan snacks Asian style

De nog steeds stijgende populariteit van vega(n) gecombineerd met de opkomst van andere eetmomenten én de wens samen te kunnen delen: hier staat Meatless Farm voor. De Aziatische lijn bestaat bovendien uit allerlei heerlijke, klassieke Aziatische smaakexplosies waarvan écht iedereen smult. Denk aan citroengras, gember en koriander. Serveer eens de porkless gyozas, beefless samosas, duckless spring rolls of porkless wontons. Of combineer en presenteer een vegan borrelmix met huis gemaakte dip.

Hot topics