LEESTIJD: 5 minuten

Blog | Insecten

Wereldwijd eten ruim twee miljard mensen insecten, zoals sprinkhanen en krekels. Ze zijn bijzonder rijk aan eiwitten en kunnen tot op zekere hoogte worden gebruikt als vleesvervanger. Toch is het eten van insecten in ons land nog geen gemeengoed. Tijd om daar verandering in te brengen.

Onbekend maakt onbemind
Waar hele volksstammen al eeuwenlang gewend zijn aan het eten van insecten, staan veel mensen er bij ons nog wat huiverig tegenover. Maar omdat insectenvlees duurzamer te kweken is dan gewoon vlees, is het toch de moeite waard hier eens in te duiken. 

Beter voor het milieu
Het blijkt dat insecten hun eigen voeding tot drie keer zo efficiënt omzetten in ‘vlees’ dan varkens of kippen en zelfs vijf keer zo efficiënt als runderen. Bovendien kan van een insect bijna het hele beestje worden gebruikt, terwijl dat bij een rund of varken maar ongeveer de helft is. Ze hebben minder water, minder ruimte en geen antibiotica nodig én de uitstoot van broeikasgassen ligt lager. 

Bereidingswijzen
Je kunt insecten los eten, maar ze zijn ook perfect te verwerken in allerlei creatieve gerechten. Frituren is een bekende bereidingswijze, maar je kunt ze ook koken, blancheren of wokken. De smaak lijkt een beetje op die van noten. Insecten zijn gevriesdroogd bij Sligro verkrijgbaar: lekker makkelijk dus.

It figures...

✔ 90% van een insect is eetbaar t.o.v. 50% van een rund of varken
✔ een sabelsprinkhaan bevat 67% vet, een meelworm 43%
✔ insecten bevatten tussen de 7 en 48 gram eiwit per 100 gram
✔ veel insecten bevatten vitamine B1 en B12
✔ bij een vleeskoe wordt zo’n 10% van het voer omgezet in vlees, bij insecten is dat meer dan 40%
 2 miljard mensen wereldwijd eten insecten
✔ het gaat daarbij om een kleine 2.000 insectensoorten

Verhitten

Insecten kun je beter niet onverhit eten, omdat insectenvlees net als regulier vlees gevoelig is voor de groei van (schadelijke) bacteriën. Verhit ze daarom voor verdere verwerking eerst even op een manier naar keuze. Dit geldt ook voor gevriesdroogde insecten omdat het proces van vriesdrogen de eventuele bacteriën niet doodt. Let op: mensen die een schaal- of schelpdierenallergie hebben of allergisch zijn voor huismijt, kunnen ook allergisch zijn voor insecten.

Into entomofagie

Ento wat? Entomofagie! Dat is het officiële woord voor het consumeren van insecten als voedsel. Het woord komt van de Griekse woorden ἔντομον (éntomon) en φαγεῖν (phagein) die respectievelijk insect en eten betekenen.

Smaakprofielen

Sprinkhaan: smaakt hartig en nootachtig en lijkt op garnaal; is vlezig. 

Krekel: smaakt ook hartig en nootachtig, wordt vaak omschreven als 'vol umami'.

Meelworm: de smaak lijkt op amandelen en cashewnoten of volgens sommigen op popcorn.

Hot topics