• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt
LEESTIJD: 5 minuten

Blog | Meesterlijke patisserie

Als er één culinaire discipline is waarvoor vakmanschap vereist is, is het wel patisserie. Van sierlijke taartjes en geraffineerde macarons tot feestelijke desserts en heerlijke bonbons. 

Patisserie is een vak apart. Van een simpel kapselbeslag tot geraffineerde en subtiele garnering, een patissier moet bedreven zijn in de meest uiteenlopende handelingen. En hij of zij moet allerlei verschillende technieken beheersen. Daarnaast is esthetiek een zeer belangrijk aspect bij alle soorten patisserie. Een geglaceerde taart wordt immers nog veel appetijtelijker met een mooie topping in contrasterende of juist ton-sur-tontinten. En een bonbon in een verrassende vorm wekt direct nieuwsgierigheid en interesse op. Omdat patisserie heel bewerkelijk kan zijn, heeft Sligro veel convenience en kant-en-klaarproducten in het assortiment waarmee je je patisserie op eenvoudige manier naar een hoger niveau kunt tillen.

De 5 recepten in deze productie bieden dan ook inspiratie op 3 niveau’s. Zo zijn de Citroentartelettes en de Amandelfinanciers voor beginnende patissiers en de Hazelnootbonbons en Passievruchtenmacarons medium bewerkelijk. De prachtige Over the top vanille-bosvruchten is voor de meer gevorderde patissier.

‘Laat je op allerlei manieren inspireren, maar blijf altijd trouw aan je eigen originaliteit’

Frenk Langenhuijsen, patissier en eigenaar van Doux Patisserie

Patissier Frenk

Frenk Langenhuijsen beschikte al op jonge leeftijd over veel ruimte, omdat zijn vader een eigen kookstudio heeft. Daar begon Frenk met het maken van ambachtelijke feesttaarten en nu, op zijn 23e draait hij ook zelf ijs. “In patisserie en ijs kan ik mijn creativiteit kwijt, of het nou ambachtelijke bon bons zijn of over the top bruids taarten. Patisserie is echt een ambacht, ik houd van de afwisseling die dit vak biedt. Geen creatie is hetzelfde en door heel netjes te werken creëer je uiteindelijk altijd iets prachtigs. Tip voor de beginnende patissier: werk zorgvuldig en besteed veel aandacht aan de final touch. Een subtiele garnering, een gouden schaaltje, dat geeft meerwaarde en maakt het écht af.”

Strakke hand
Voor een strak resultaat is inlegfolie voor garneerringen onmisbaar. Frenk: “Het is steviger en dikker dan vershoudfolie. Dat zorgt er niet alleen voor dat er geen plooien ontstaan, het materiaal plakt ook veel minder. Lossen gaat dus veel makkelijker en het eindresultaat is perfect glad.” De folie is er in verschillende maten en ook geschikt voor bijvoorbeeld terrines.

Extra gemak

Als patissier wil je natuurlijk veel onderdelen zelf maken, maar soms gaat dat niet. Glucosestroop bijvoorbeeld is niet zelf te maken. Bij Sligro vind je nog veel meer convenience patisserieproducten van hoge kwaliteit.

Lekker met puree

Fruit is onmisbaar in patisserie. Frenk: “Vers fruit als garnering is natuurlijk heerlijk. Maar als je fruitpuree gebruikt is kant-en-klaar superfijn. Naast gebruiksgemak is het voordeel de langere houdbaarheid van je eindproduct, dat krijg je zelf met vers fruit nooit voor elkaar. Ideaal voor bijvoorbeeld bonbonvulling. In de Mango-hazelnootbonbons gebruikte ik bijvoorbeeld de mangopuree van Boiron voor de vulling.”

Fantastische creaties om het de chef makkelijk te maken

Onmisbare tools voor elke patissier

Hot topics