• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt
LEESTIJD: 5 minuten

Blog | 7x idee voor koffie & thee

Niet alleen in Nederland zijn we dol op ons ‘bakkie troost’, overal ter wereld maken koffie en thee deel uit van de dagelijkse routine. Eigenlijk is er geen ander drankje of gerecht te bedenken dat de wereldbevolking zo met elkaar verbindt. En dat al eeuwenlang! Dat wil gelukkig niet zeggen dat deze dranken geen ontwikkeling doormaken. Er komt meer variatie in smaak en er is - ook in deze branche - steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Bovendien bieden veel restaurants tegenwoordig behalve een wijnarrangement ook een theearrangement. Voor de koffieliefhebbers geldt dat die tegenwoordig thuis vaak ook goede bonenkoffie drinken. Een simpele koffie is in de horeca dus niet meer voldoende. Laat je gasten daarom iets écht verrassends proeven en ga aan de slag met hippe koffie- en theevariaties van over de hele wereld.

Cold brew
Cold brew koffie maak je met koud water. Zet 25 gram gemalen koffie een nacht weg met 150-200 milliliter koud water en zeef het daarna. Omdat je koud water gebruikt, smaakt de koffie duidelijk anders dan warme koffie of warme koffie die is afgekoeld: minder zuur, minder bitter, meer chocolade- en nootachtige tonen. Natuurlijk hangt dit wel af van de bonen en de branding. Leuk om hier eens mee te experimenteren!

De marges op koffie en thee zijn interessant. Hoe groter de beleving, hoe meer de gast ervoor wil neertellen.

Koffie & siroop?

Bij smaaktoevoegingen aan koffie denk je in eerste instantie misschien niet aan siroop. Maar sommige siropen combineren juist perfect met koffie. Een kardemomsiroop, eenvoudig getrokken van water, suiker en kardemom, wordt in het Midden-Oosten dan ook veel toegevoegd aan koffie. Ook fruitachtige siropen passen goed in een trendy koffie. De rooskardemom- peer-appelsiroop van Soof is naast kruidig licht zoet en dat levert een smaakvol eindresultaat op.

Flower sprinkles

Ze zien er prachtig uit en geven een mooi, geraffineerd kleura––ccent: flower sprinkles. Ze zijn fantastisch als garnering op dranken en desserts en zorgen bovendien voor een subtiele smaaknuance. De bloemenmixen van Addwise hebben een basis van korenbloem, dat een kruidige smaak heeft. De confetti die in het recept Matcha chai latte (P.75) is gebruikt, is aangevuld met de blaadjes van de licht peperig smakende goudsbloem en de iets bittere saffloerbloem. Andere smaken zijn ‘love’, met rozenblaadjes en ‘ocean sky’, met kaasjeskruid en lavendel.

Hot topics