Pastoe Foodbar | Utrecht
Jacopo Crivellari
Volgens de Italiaanse chef Jacopo heeft de populareit van de Italiaanse keuken vooral te maken met de ligging en de landschappen van Italië.
‘‘Als je mensen vraagt waarom ze naar Italië op vakantie gaan, noemen ze het eten vaak als een van de belangrijkste redenen. De Italiaanse keuken draait om passie en gevoel, dat willen mensen graag zelf ervaren. Van oudsher is het een arme keuken, dat verklaart de eenvoud en authenticiteit. In de loop der jaren zijn er wel wat complexere gerechten bij gekomen, maar pogingen om Italiaanse tradities echt te wijzigen lopen meestal op niets uit. Dus blijven goede gerechten met weinig ingrediënten de dienst uitmaken. Zelf heb ik de beginselen van Italiaans koken van mijn grootmoeder geleerd, als kind hielp ik haar vaak in de keuken. In 2014 verhuisde ik naar Amsterdam en ging ik in een restaurant werken. Daar groeide mijn passie voor de keuken uit mijn thuisland en ontdekte ik hoe leuk ik het vond om lekker te koken voor anderen. Ik ben toen een paar jaar terug naar Italië gegaan om in Bologna een culinaire opleiding te doen en stage te lopen. Sinds 2020 ben ik terug in Nederland en werk ik bij Linguini. Italiaans koken is in principe niet moeilijk om te leren. Onze chef Rocio is Spaans, maar kookt net zo goed Italiaans als ik. Het draait vooral om goede ingrediënten, goed proeven en een goede timing. Om een voorbeeld te noemen: we koken onze verse pasta exact vier minuten, een minuutje langer is funest. Dat kan in een drukke en kleine restaurantkeuken als de onze best een uitdaging zijn, dus daarom