• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt
LEESTIJD: 5 minuten

Blog | Van waste naar wonder

Het tegengaan van voedselverspilling staat hoog op de agenda om allerlei goede redenen. Voor de chef reden om eens helemaal om te denken en van ‘restjes’ kleine wondertjes op het bord te maken.

'Think twice’ voordat je iets weggooit. Want met schillen, pitten, klokhuizen, broccolistelen en ga zo maar door, kun je echt ontzettend veel over­heerlijke gerechten maken. Hetzelfde geldt voor de takjes van veel groene kruiden, graten en huid van vis, schalen van garnalen enzovoorts. Dikwijls zit er in deze onderdelen zelfs nog meer smaak dan in het bekende en meest gebruikte deel. Dat geldt ook voor incourante vleesdelen, waarover Joël Broekaert een interessante workshop geeft. Laat je inspireren door zes heerlijke gerechten die voor een groot deel bestaan uit ingrediën­ten die meestal bij het afval belanden. Vanaf nu denk jij twee keer na voordat je iets weggooit! Want een restje tomaat kan prima bij een curry, een stukje prei is heerlijk bij asperges en van wortel- of pastinaakschil maak je heel makkelijk heerlijke, knapperige groentechips.

Van kop tot staart vis
No waste betekent in het geval van vis dat je de hele vis gebruikt. Okay, afhankelijk van jouw type gast kun je de ingewanden wellicht achterwege laten. Maar met de graten en het vel kun je extra cachet aan je visgerecht geven. Als je de graten en eventueel de kop roostert in de oven, vergezeld van smaakmakers, en er vervolgens een vissaus van maakt voeg je iets heel bijzonders toe aan je gerecht, dat niet eens veel hoeft te kosten. En visvel leent zich perfect voor knapperig krokantje op het bord: lekker en decoratief.

Op & top: hangop
Hangop maak je natuurlijk het liefst zelf door yoghurt of zelfs karnemelk uit te laten lekken in een brandschone doek. Het uitlekvocht heeft interessante culinaire toepassingen. Gooi het daarom vooral niet weg, maar gebruik het als je dressings of crèmes wat wil verdunnen. Hangopvocht heeft immers meer - en een veel interessantere - smaak dan water.

Anne Marie Bonneau, auteur kookboek Zero Waste Chef

"We don’t need a handful of people doing zero waste perfectly. We need millions of people doing it imperfectly"

Groente in het kwadraat

Schillen, afsnijdsels en eventuele restjes van groente zijn perfect om verder te gebruiken in gerechten. Ook heel leuk, lekker en mooi: groenteschillen drogen in een voedseldroger op 50-55ºC gedurende 6-8 uur. Maal ze vervolgens fijn en gebruik het poeder als gekleurde garnering en voor extra smaak. Afsnijdsels van groenten als wortel, biet, pastinaak en ui zijn ook perfect voor verwerking in een (gepureerde) soep of curry. En lange groenteschillen zijn ideaal om crunchy chips van te maken.

Optional meat

Bij vlees snijden we vaak een deel vet weg en we snijden het vaak ook bij om het netjes te portioneren. Heb je veel van dat soort restjes vlees, dan kun je er je eigen gehakt van draaien. Een andere optie voor vleesafsnijdsels die niet al te stug zijn van structuur is om het fijn te snijden en op lage stand uit te bakken. Bestrooi het met zout en gebruik het als een hartig elementje bij de meest uiteenlopende gerechten. Zo voeg je toch iets van een vleessmaak toe, zonder dat je er direct een heel vlees­gerecht van maakt. Een voorbeeld: de afsnijdsels van het bovenste vet van een lamsrack kun je omtoveren in lamskaantjes voor bij de ‘Carpaccio’ van knollen. Het bakvet van de lamskaantjes kun je overigens óók weer gebruiken, bijvoorbeeld om ovenaardappels mee te besprenkelen voor het roosteren.

Hot topics