Amsterdam | Meatless District
Cathalijne Huijben
In de keuken van Meatless District komen alleen plantaardige ingrediënten binnen, die zoveel mogelijk lokaal geteeld zijn.
Daarbij zetten we sterk in op no waste. Zo gebruiken we geen wegwerpplastic, maar leveren we onze lunches in herbruikbare verpakkingen van Ozarka. Na afloop zetten klanten de gebruikte bakjes in kratten, waarna Ozarka ze ophaalt en afwast en wij ze opnieuw gebruiken. Onze groenten krijgen we onverpakt en ongesneden aangeleverd. Ook verwerken we de reststromen van de plaatselijke Sligro-vestiging. Het gaat bijvoorbeeld om verkeerd geplaatste bestellingen: producten die niet terug het schap in kunnen, maar voor ons nog prima bruikbaar zijn.
Wat vrij uniek is voor een cateraar, is dat we werken met een dagelijks bestelformulier. Blijft er veel over, dan zetten klanten het in de koelkast voor de volgende dag en bestellen ze minder. En op ‘leftover-vrijdag’ nemen medewerkers de restjes in een eigen bakje mee naar huis. Zo hoeven onze klanten niets weg te gooien. Want dat is iets waar steeds meer bedrijven - terecht - moeite mee hebben. Een goede tip voor andere ondernemers: door op deze manier te werken zet je in op een duurzame relatie met je klant. Als je het zo bekijkt betekent duurzaam zeker niet duurder - en al helemaal niet op de lange termijn. Verder streven we ernaar om onze CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden. We koken met groenten uit het seizoen en kopen lokaal in. Dit doen we niet alleen voor onze eigen klanten, maar ook voor andere cateraars. Vroeger deden we het transport zelf, maar nu werken we met een koeriersbedrijf dat ritten bundelt. Dat scheelt kilometers, uitstoot én kosten.”