Horecaheld

Marc op de Weegh

In het eerste AI-gestuurde restaurant is er juist meer tijd voor persoonlijk contact aan tafel. Ook het werk achter de schermen loopt soepeler.

‘Met AI verbeteren we de beleving voor onze gast én het werk van onze medewerkers’

Mark op de Weegh is mede-eigenaar en executive chef bij restaurant BUNKR in Eindhoven.

‘‘Wij zijn het eerste AI-gestuurde restaurant van Nederland. Onze gasten worden via AI-gestuurde lichtspots geplaceerd. Vervolgens krijgen ze in onze app menusuggesties op basis van hun eigen voorkeuren. Dat lijkt misschien onpersoonlijk, maar dat is het juist niet. Want doordat we bepaalde processen geautomatiseerd hebben, heeft de bediening meer tijd voor tafelbereidingen en persoonlijk contact aan tafel. Ook in de keuken profiteren we van geautomatiseerde processen. Zo kan de app op basis van onder andere de hoeveelheid reserveringen en het weer een suggestie doen voor de bestellijst. In de loop van de tijd zullen die voorspellingen steeds beter worden. Derving voorkomen we ook op andere manieren. Hebben we tegen het eind van de avond nog een grote voorraad zij-lende in de warmtela liggen, dan gaat de app dit ‘pushen’. Op ons display zien we bovendien welke allergieën er gelden voor een bepaalde tafel. Bestelt de gast een gerecht met de betreffende allergenen, dan doet de app eerst een suggestie voor een ander gerecht. Wil de gast het gerecht toch, dan weten we precies welke ingrediënten we weg moeten laten of vervangen. Dat verkleint de kans op fouten. Kortom, met AI verbeteren we zowel de beleving voor onze gast als het werk van onze medewerkers. Maar we denken op nog meer manieren na over een toekomstbestendige horeca. Zo gaan we aan de slag met geprint voedsel, waarmee we bijvoorbeeld een gepersonaliseerd dessert kunnen maken. En we werken met plantaardig vlees van Redefine Meat. Dat lijkt zo goed op echt vlees, dat vegetariërs en veganisten het bijna niet durven te eten!”

Meer Horecahelden

Hot topics