Alles over asperges

Bij Sligro vind je alleen de meest verse Nederlandse asperges, uit Noord- en Midden-Limburg en Noord-Brabant. Binnen 24 uur van de teler naar je bord, door onze nauwe samenwerking is het mogelijk. Kraakvers geleverd dus. Dat voel, zie en proef je!

Kraakvers assortiment

Asperges staan symbool voor dé smaak van de lente en kunnen op ieder moment van de dag worden geserveerd. En ga je liever voor gemak? Kies dan voor tijdsbesparende oplossingen met sous-vide, Hollandaisesaus en geschilde asperges. 

Asperge-recepten

Klik op de recepten hieronder voor heerlijke asperge-inspiratie om je gasten mee te verrassen. Daarbij kun je alle kanten op: van een rustieke roast tot open ravioli. Of maak eens deze gemakkelijke plaattaart; ideaal voor bij de lunch, borrel of het diner. 

Haal meer uit asperges

Haal het meeste uit het aspergeseizoen door je creatviteit de vrije loop te laten en te brainstormen over de allerbeste aspergecombinaties. Laat je inspireren door de recepturen van Edwin van Gent (culinair adviseur Unilever Food Solutions), Albert Tielemans (culinair adviseur Sligro) en Egon Verstraeten (culinair adviseur Smeding) of bekijk een van onze andere inspirerende aspergerecepten. 

Asperge flavourmap

Het aspergeseizoen biedt volop mogelijkheden. Benieuwd welke smaken en producten goed samengaan met asperges? En wil je weten met welke bereidingen het witte goud het best tot zijn recht komt? Met onze uitgebreide flavourmap bieden we inspiratie. Download de flavourmap voor een totaaloverzicht van de mogelijkheden.

Koken met asperges

De perfecte asperges

De juiste kookwijze is het aller belangrijkst. Zet de asperges op met niet meer dan 10-13 gram zout en eventueel een klein klontje roomboter. Breng ze aan de kook en na 5 minuten haal je ze af. Laat ze nog even in het kookvocht afkoelen, zodat de asperges de eigen smaak weer opnemen. Ze zijn perfect gaar als je de hals van de asperge tussen duim en wijsvinger in kunt knijpen. Zo bereid je de perfect gekookte asperges.

Hollandaisesaus

Denk je aan asperges, dan denk je al snel aan de klassieke Hollandaisesaus. Met deze romige saus kun je alle kanten op. Je kunt hem zelf bereiden, gebruikmaken van een basis en daar je eigen twist aangeven óf gaan voor een kwaliteits kant-en-klare oplossing. 

Naast klassieke Hollandaisesaus hebben wij ook andere sauzen die héél goed bij asperges passen.

Sous-vide

Sous-vide gegaarde asperges behouden smaak en een betere en een betere structuur. Deze gaartechniek is dan ook de perfecte voorbereiding voor grillen of barbecueën. Je kunt ze ook zelf sous-vide garen: schil de asperges, doe ze in een vacuümzak en breng op smaak met zout, suiker en olijfolie. Daarna gaar je ze op een constante temperatuur. Maar je kunt uiteraard ook sous-vide voorgegaarde asperges in ons convenience assortiment vinden. 

Wijn en asperges

Asperges zelf zijn vrij neutraal qua smaak met een aards karakter, wat vraagt om een wat subtielere wijn. Maar de ideale aspergewijn bestaat niet. Bij het selecteren van de juiste wijn houd je rekening met hoe je aspergegerecht is opgebouwd. Maar combineer je ze met andere smaakmakers of bijvoorbeeld een mooi stuk vis, dan mag de wijn wat meer zuur en spanning bevatten. Durf ook eens wat anders te schenken dan de traditionele Pinot Blanc uit de Elzas. Zo biedt Duitsland enkele prachtige wijnen voor bij asperges. Ga voor een Riesling, met net wat meer karakter, spanning en zuurgehalte. Of kies een Grauburgunder of Sauvignon Blanc in combinatie met een salade. Bereid je gerecht, probeer verschillende wijnen daarbij en maak je selectie. Onze verkopers in de vestiging helpen je graag verder.

×

Bier en asperges

Met de perfecte bier-aspergecombinatie maak je de beleving compleet. Over het algemeen combineren wat lichtere, fruitige bieren het beste bij het bittertje in asperges. Maar de beste keuze is afhankelijk van welk gerecht je serveert. Bij asperges met een botersaus, mag je een wat pittiger bier serveren, zoals een Gulpener Korenwolf. Serveer je daarentegen een pittiger gerecht, ga dan voor het wat zachtere karakter van een Jopen Hoppenbier. Voor de echte durfal kun je ook Oude Geuzen schenken. Maar let op: combineer dit zurige karakter niet met een zure smaak. Al valt over smaak natuurlijk niet te twisten.

×

Tips van onze culinair adviseurs

Asperges zijn een prachtig seizoensproduct: gezond, veelzijdig en een echte no waste groente. Maar hoe bereid je de meest verse asperges met de beste smaak? Wij zetten enkele tips op een rij.

UIT HET SEIZOEN

Laat je inspireren door meer seizoensproducten die het voorjaar te bieden heeft.