Belangrijke veiligheidswaarschuwing: Laurierblad van Verstegen & Cheddar cheese sauce van Santa Maria

  • Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt
Pak uit met het witte goud

Alles over asperges

Bij Sligro vind je alleen de meest verse Hollandse asperges, uit Noord- en Midden-Limburg en Noord-Brabant. Binnen 24 uur van de teler naar je bord, door onze nauwe samenwerking is het mogelijk. Kraakvers geleverd dus. Dat voel, zie en proef je!

Mijnboer teler, van zaadje tot oogst

Teler Teboza is een van de Mijnboer telers van verspartner Smeding groenten en fruit. De familie Teeuwen teelt al drie generaties lang de lekkerste asperges. Will Teeuwen heeft het hele proces in eigen hand: van zaadje tot de oogst van het prachtige witte goud. De perfecte Limburgse en Noord-Brabantse zandgronden dragen mede bij aan de kwaliteit van de asperges. Asperges zijn maar een paar maanden per jaar verkrijgbaar, en dat maakt de asperges zo speciaal. Een échte seizoenstopper met een kenmerkende aromatische smaak. Om goede kwaliteit asperges te leveren moet de buitentemperatuur minstens 11 graden zijn, wil de asperge optimaal groeien. Als een asperge 22 centimeter lang is en een mooi gesloten kop heeft, wordt de asperge met de hand gestoken.

Het officiële seizoen loopt van half april tot 24 juni, maar tegenwoordig ook per februari lekker uit de kas

Genieten van asperges

Asperges staan symbool voor dé smaak van de lente en kunnen op ieder moment van de dag worden geserveerd. En ga je liever voor gemak? Kies dan voor tijdsbesparende oplossingen met sous-vide, Hollandaisesaus en geschilde asperges. 

Asperge-recepten

Klik op de recepten hieronder voor heerlijke asperge-inspiratie om je gasten mee te verrassen. Daarbij kun je alle kanten op: van een rustieke roast tot open ravioli. Of maak eens deze gemakkelijke plaattaart; ideaal voor bij de lunch, borrel of het diner. 

Jammen met asperges

Haal het meeste uit het aspergeseizoen door je creatviteit de vrije loop te laten en te brainstormen over de allerbeste aspergecombinaties. Laat je inspireren door de recepturen van Edwin van Gent (culinair adviseur Unilever Food Solutions), Albert Tielemans (culinair adviseur Sligro) en Egon Verstraeten (culinair adviseur Smeding) of bekijk een van onze andere inspirerende aspergerecepten. 

Asperge flavourmap

Het aspergeseizoen biedt volop mogelijkheden. Benieuwd welke smaken en producten goed samengaan met asperges? En wil je weten met welke bereidingen het witte goud het best tot zijn recht komt? Met onze uitgebreide flavourmap bieden we inspiratie. Download de flavourmap voor een totaaloverzicht van de mogelijkheden.

Koken met asperges

De juiste kookwijze is het allerbelangrijkst. Zet de asperges op met niet meer dan 10-13 gram zout en eventueel een klein klontje roomboter. Breng ze aan de kook en na 5 minuten haal je ze af. Laat ze nog even in het kookvocht afkoelen, zodat de asperges de eigen smaak weer opnemen. Ze zijn perfect gaar als je de hals van de asperge tussen duim en wijsvinger in kunt knijpen. Zo bereid je de perfect gekookte asperges.

Wijn en asperges

Asperges zelf zijn vrij neutraal qua smaak met een aards karakter, wat vraagt om een wat subtielere wijn. Maar de ideale aspergewijn bestaat niet. Bij het selecteren van de juiste wijn houd je rekening met hoe je aspergegerecht is opgebouwd. Maar combineer je ze met andere smaakmakers of bijvoorbeeld een mooi stuk vis, dan mag de wijn wat meer zuur en spanning bevatten. Durf ook eens wat anders te schenken dan de traditionele Pinot Blanc uit de Elzas. Zo biedt Duitsland enkele prachtige wijnen voor bij asperges. Ga voor een Riesling, met net wat meer karakter, spanning en zuurgehalte. Of kies een Grauburgunder of Sauvignon Blanc in combinatie met een salade. Bereid je gerecht, probeer verschillende wijnen daarbij en maak je selectie. Onze verkopers in de vestiging helpen je graag verder.

×

Bier en asperges

Met de perfecte bier-aspergecombinatie maak je de beleving compleet. Over het algemeen combineren wat lichtere, fruitige bieren het beste bij het bittertje in asperges. Maar de beste keuze is afhankelijk van welk gerecht je serveert. Bij asperges met een botersaus, mag je een wat pittiger bier serveren. Zoals Gulpener Korenwolf. Serveer je daarentegen een pittiger gerecht, ga dan voor het wat zachtere karakter van een Jopen Hoppenbier. Voor de echte durfal kun je ook Oude Geuzen schenken. Maar let op: combineer dit zurige karakter niet met een zure smaak. Al valt over smaak natuurlijk niet te twisten.

×

Tips van onze culinair adviseurs

Asperges zijn een prachtig seizoensproduct: gezond, veelzijdig en een echte no waste groente. Maar hoe bereid je de meest verse asperges met de beste smaak? Wij zetten enkele tips op een rij.