#1 Aspergeassortiment (zowel Brabantse als Limburgse asperges)
#2 Diverse aspergegerechten voor ieder moment van de dag
#3 ‘Tips and trics’ van topchefs
#4 Tijdsbesparende oplossingen met sous-vide asperges
#5 Meer marge met asperges
Teler Teboza is een van de Mijnboer telers van verspartner Smeding groenten en fruit. De familie Teeuwen teelt al drie generaties lang de lekkerste asperges. Will Teeuwen heeft het hele proces in eigen hand: van zaadje tot de oogst van het prachtige witte goud. De perfecte Limburgse zandgronden dragen mede bij aan de kwaliteit van de asperges. Asperges zijn maar een paar maanden per jaar verkrijgbaar, en dat maakt de asperges zo speciaal. Het is een echte Nederlandse seizoensgroente die sterk in opmars is. Om goede kwaliteit asperges te leveren moeten de buitentemperatuur minstens 11 graden zijn, wil de asperge optimaal groeien. Als een asperge 22 centimeter lang is en een mooi gesloten kop heeft, wordt de asperge met de hand gestoken.
Het aspergeseizoen biedt volop mogelijkheden. Benieuwd welke smaken en producten goed samengaan met asperges? En wil je weten met welke bereidingen het witte goud het best tot zijn recht komt? Met onze uitgebreide flavourmap bieden we inspiratie. Download de flavourmap voor een totaaloverzicht van de mogelijkheden.
Hoe haal je het meeste uit het aspergeseizoen? Door je creativiteit de vrije loop te laten en samen te brainstormen over de allerbeste aspergecombinaties. We vroegen drie chefs de meest bijzondere aspergegerechten te bereiden in ZiN. Bekijk het resultaat. We hebben alle recepten met asperges verzameld, die je online terug kan vinden.
Met asperges kun je je in elk segment onderscheiden en dat het hele seizoen door. Of je nu je gerechten bereidt in de keuken van een lunchroom, cateringbedrijf of restaurant. Inspiratie nodig? Laat je inspireren door deze recepturen van Edwin van Gent (culinair adviseur Unilever Food Solutions), Albert Tielemans (culinair adviseur Sligro) en Egon Verstraeten (culinair adviseur Smeding).
De juiste kookwijze is het allerbelangrijkst. Zet de asperges op met niet meer dan 10-13 gram zout en eventueel een klein klontje roomboter. Breng ze aan de kook en na 5 minuten haal je ze af. Laat ze nog even in het kookvocht afkoelen, zodat de asperges de eigen smaak weer opnemen. Ze zijn perfect gaar als je de hals van de asperge tussen duim en wijsvinger in kunt knijpen. Zo bereid je de perfect gekookte asperges.
Meer uit asperges halen? Lees de tips onderaan deze pagina.
Asperges zelf zijn vrij neutraal qua smaak met een aards karakter, wat vraagt om een wat subtielere wijn. Maar de ideale aspergewijn bestaat niet. Bij het selecteren van de juiste wijn houd je rekening met hoe je aspergegerecht is opgebouwd. Maar combineer je ze met andere smaakmakers of bijvoorbeeld een mooi stuk vis, dan mag de wijn wat meer zuur en spanning bevatten. Durf ook eens wat anders te schenken dan de traditionele Pinot Blanc uit de Elzas. Zo biedt Duitsland enkele prachtige wijnen voor bij asperges. Ga voor een Riesling, met net wat meer karakter, spanning en zuurgehalte. Of kies een Grauburgunder of Sauvignon Blanc in combinatie met een salade. Bereid je gerecht, probeer verschillende wijnen daarbij en maak je selectie. Onze verkopers in de vestiging helpen je graag verder.
Met de perfecte bier-aspergecombinatie maak je de beleving compleet. Over het algemeen combineren wat lichtere, fruitige bieren het beste bij het bittertje in asperges. Maar de beste keuze is afhankelijk van welk gerecht je serveert. Bij asperges met een botersaus, mag je een wat pittiger bier serveren. Zoals Gulpener Korenwolf. Serveer je daarentegen een pittiger gerecht, ga dan voor het wat zachtere karakter van een Jopen Hoppenbier. Voor de echte durfal kun je ook Oude Geuzen schenken. Maar let op: combineer dit zurige karakter niet met een zure smaak. Al valt over smaak natuurlijk niet te twisten.
Asperges zijn een prachtig seizoensproduct: gezond, veelzijdig en een echte no waste groente. Maar hoe bereid je de meest verse asperges met de beste smaak? Wij zetten enkele tips op een rij.