• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Stoven

Stoven is het garen van vlees in een (braad)pan. Het bakproces begint met het dichtschroeien van het vlees en het aanbakken van het zogeheten bouguet. Dat is een mengsel van groenten, harde kruiden en specerijen. Het baksel blus je af met een geurige vloeistof. Denk aan wijn, bier, fond, bouillon, kokosmelk of zelfs jus d’orange.

Het juiste vlees

Een veelgemaakte fout is stoven met mager vlees. Stoofvlees met een beetje vet is lekkerder, want dat geeft meer smaak af. Riblappen, runderlappen en sukadelappen zijn ideaal. Deze delen van het dier hebben namelijk veel beweging gehad. Ze hebben daardoor genoeg vet en worden tijdens het stoven erg mals.

Assortiment Ruig

De juiste stoofpan

Een Le Creuset braadpan koop je met levenslange garantie op fabricage- en kwaliteitsdefecten. De pan is geur-, kleur- en smaakneutraal door de duurzame emaillelaag aan binnen- en buitenzijde. De pan houdt warmte goed vast en is geschikt voor alle warmtebronnen. Le Creuset braadpannen zijn er in diverse maten, vormen en kleuren.

Meesterschap van het huis

Art. nr. Omschrijving
162815 BK MVHH GROOTM.HACHEE 800G
452862 BK MVHH STOOFVLEES-ABDIJBIER

Stoofvlees met precisie

Stoofvlees bereiden in de slowcooker geeft het beste, meest malse resultaat. Dit komt door de constante lage temperatuur. Een nadeel, net als in de oven, is dat het vlees niet verkleurt. Los dit op door het vlees eerst aan te braden in de pan en vervolgens met alle andere ingrediënten in de slowcooker te doen.

Kant-en-klaar Kaldenberg

Art. nr. Omschrijving
3661 Gebraden kalfspoulet
1117 Gebraden lamspoulet
1182 Sous-vide gegaarde runderpoulet
2329 Gebraden varkenspoulet

Kant-en-klare oplossingen

Bij Sligro kun je ook terecht voor kant-en-klare oplossingen. Je vindt ze onder het merk Meesterschap van het Huis. Deze gerechten met grote stukken vlees produceren we in onze eigen productiekeuken Culivers. Kies je voor wild? Dan heeft onze verspartner Ruig mooie wildstoofschotels in zijn assortiment.

Kant-en-klaar Ruig

Art. nr. Omschrijving
129752 Reestoverij
129707 Everzwijn stoofschotel
34900 Polder ganzenstoof
64475 Hazenpeper
5708 Hertenstoofschotel

Bereidingstips

  • Hoe je een mooie, bruine kleur aan je stoofvlees geeft? De ideale gaartemperatuur is daarvoor te laag. Schroei het vlees eerst dicht in hete vetstof en gaar het daarna op lagere temperatuur.
  • Tip voor extra smaak: zet het vlees en de smaakmakers na het aanbakken onder in bier, wijn, bouillon, marinade van het vlees of een andere geurige vloeistof naar keuze.
  • Wil je het stoofsel extra snel garen? Voeg dan azijn, een zuur bier of zure wijn toe. Dan gaat het een stuk sneller.
  • Bij stoven verliest het vlees het meeste van zijn sappen. Daarom is het belangrijk dat je het na het stoven even laat rusten. Wanneer de temperaturen dalen, neemt het vlees weer wat vocht op.
  • Gebruik grotere stukken vlees om uitdroging te vermijden.
  • Je kunt een stoofgerecht prima een half dagje laten pruttelen en de dag erna serveren. Als je het wilt regenereren: haal het vlees eerst uit de saus, warm de saus op en voeg op het laatste moment het vlees toe. Voor het meest sappige resultaat.
  • Hoe langer je stooft, hoe malser het vlees wordt. Het vlees is gaar als je met de hand de vezels uiteen kan duwen en het bijna uiteenvalt. Let wel op: de optimale stooftijd verschilt per soort vlees.