Meer informatie over de aangescherpte coronamaatregelen en belangrijke veiligheidswaarschuwing.

  • Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Wild

Eerlijk vlees uit de vrije natuur

#1 Zeer compleet assortiment aan rauwe en bereide wildproducten
#2 Voor brede doelgroep: van krachtig en vol tot mild en verfijnd
#3 Past bij de vraag naar biologisch, lokaal en verantwoord eten
#4 Bij Ruig weet je wat je eet: traceerbaar en met respect voor dier en milieu

Ruig

Een echte, ambachtelijke poelier is lastig te vinden. Bij Ruig staan specialisme en productkennis zeer hoog in het vaandel, en dat proeft u terug in onze producten: Eerlijk vlees. Ruig, gevestigd in het Noord-Hollandse Oostzaan, biedt als onbetwiste specialist op het gebied van wild en gevogelte een uitgebreid assortiment. Het assortiment wild is onderverdeeld in drie delen: grofwild, zoals hert, everzwijn en ree. Vederwild is bijvoorbeeld fazant, patrijs en poldergans. Haarwild is het wilde konijn en de haas. In 2017 ontving Ruig het predicaat Koninklijk als kroon op het werk. Ruig levert landelijk een veelzijdig assortiment aan zowel horeca, zorginstellingen en grootverbruik. Met de trots van het edelhert onderscheidt Ruig zich als een betrouwbare, kwalitatieve en eerlijke toeleverancier. Ruig maakt ambachtelijke producten van topkwaliteit. Met de volle en pure smaak van dieren die opgroeien en leven in de vrije natuur. Vanuit 130 jaar ervaring biedt het familiebedrijf een zeer compleet assortiment aan rauwe en bereide wildproducten. Volgens de strengste kwaliteitseisen, vaste recepturen en respect voor dier en milieu. Wild is een eerlijk stukje vlees. En dat proef je.

Ruig_logo_koninklijk_variant_B

Het meest eerlijke vlees uit de vrije natuur
Wild eten is verantwoord eten. Een eerlijk stukje vlees uit de vrije natuur. Het past volledig in de vraag naar biologisch, lokaal en verantwoord eten. Eerlijker vlees dan wild bestaat gewoonweg niet. Onze producten staan voor ambachtelijke topkwaliteit en respect voor het dier. Direct ingekocht bij vakkundige jagers, die rekening houden met de jachtseizoenen. Vrij wild of jachtwild is puur vlees uit de natuur. Van eend en duif tot haas en ree – vrij wild is een mooi product met een goed verhaal. Het meest natuurlijke stukje scharrelvlees.

Bij Ruig weet je wat je eet
Ruig neemt wild af van jagers die gediplomeerd zijn. Zij jagen altijd met het grootste respect voor dier en milieu. De dieren ondergaan direct na de jacht een eerste keuring door de jager. Vervolgens worden de geschoten dieren geregistreerd op diersoort en plaats. De uniek genummerde verklaring moet aan het dier worden bevestigd. In verband met de traceerbaarheid zal de jager bij moeten houden wanneer en aan wie hij het wild heeft verkocht. Vervolgens wordt ons wild ook nog officieel gekeurd door een professionele keurmeester van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bij Ruig weet je dus wat je eet!

De provincies bepalen zelf de afschotperiode voor grof wild en schadelijk wild. De jachttijd van wild in andere landen, ook in Europa, kan verschillen.

Verhaal van de jager

Ons dichtbevolkte land heeft verrassend genoeg een zeer goede en gevarieerde wildstand. Dit is dankzij doordacht wild- en natuurbeheer. De 27.000 jagers dragen hieraan bij. Zij beschermen en verzorgen de natuur in hun jachtveld. Jagers zijn natuurkenners, die veel weten over hun omgeving. Ze werken samen met boswachters, boeren, politie, natuurorganisaties en de gemeente en provincie.

  • Elke jagersvereniging legt gemiddeld 400 m2 bos, akkerranden en singels aan. Iedere jager besteedt gemiddeld 44 uur per jaar aan deze activiteiten.
  • De jagers tellen het wild voor deskundigen, die o.a. uitrekenen of er voldoende voedsel is. Gemiddeld besteedt elke jagersvereniging hieraan 500 uur.
  • Jagers besteden ruim 350.000 uur per jaar om aanrijdingen met wild te beperken, door bijvoorbeeld het plaatsen van reflectoren langs de weg.
  • Jagers draaien diensten om gewonde, aangereden dieren op te sporen en indien nodig uit hun lijden te verlossen.
  • In het voorjaar zoeken jagers reekalfjes in het gras, vóór de boer gaat maaien. Ook plaatsen ze eendenkorven die kuikens beschermen tegen roofdieren.     
Silhouette of the hunter with the shot gun on a sunset background

Jagerstrots

Nieuw bij Ruig zijn de producten van Jagerstrots. Écht wild met de vrije natuur als bron. Rechtstreeks ingekocht bij de jager. Deze jager keurt het product na de jacht en registreert op diersoort, datum en plaats. Hij houdt ook bij aan wie en wanneer hij verkoopt. Daarna keurt een professionele keurmeester bij Ruig het wild nog volgens EU-richtlijnen. Kwaliteitsvlees dus met een duidelijke herkomst. Rechtstreeks van de jager, speciaal voor jou geselecteerd.

Hert

Ruig koopt zijn herten rechtstreeks in bij de Hollandse jagers. Ook hebben we hert uit de weidse vrije natuur in Oostenrijk en Nieuw-Zeeland. Met hert serveer je een prachtig stuk wild, met een subtiele wildsmaak en een mooie structuur.

We bieden je meer informatie over de beschikbare delen, de verkrijgbaarheid van hert en de afkomst. Hertenvlees van Ruig is uniek en van hoge kwaliteit.

Combineert goed met o.a.
Pompoen - salie - jeneverbes

Ree

Ruig koopt ree rechtstreeks in bij jagers in de grensstreek, Noordoost-Nederland/Duitsland. Het malse roodbruine vlees is zeer geliefd om de edele, verfijnde smaak. Een ree is geen grazer, maar een knabbelaar. Ze zijn selectief in wat ze eten: zo is de ree gek op bramen en bessen, noten, paddenstoelen en eten ze in de herfst eikels.

Delen
Voor- en achterbout, rug(-filet), biefstuk, karkas en stoofvlees

Verkrijgbaarheid
Ree bok: 1 mei – 15 september
Ree geit: 1 december – 15 maart

Combineert goed met o.a.
Venkel - rozemarijn - rozijnen

Wilde duif

Wilde duif wordt het hele jaar bejaagd. Het dier leeft vooral van voedsel uit de bossen en van graan, als dit rijp is. Het donkere vlees is compact, mals met een aardse smaak. Dit komt goed tot zijn recht als het vlees op de karkas wordt bereid.

Delen
Heel, filet en karkas

Verkrijgbaarheid
Hele jaar door

Combineert goed met o.a.
Kool - knoflook - pruimen

Wilde eend

Wilde eenden bewegen veel en eten vooral waterdiertjes en ‘groen’ voedsel uit het water. Dit maakt het vlees aromatisch, vol van smaak en supermals. Behandel de borstfilets als biefstukjes en laat de bouten langzaam garen in vet. Superieur in Aziatische gerechten, met noedels en sojasaus bijvoorbeeld.

Delen
Heel, filet, boutjes en karkas

Verkrijgbaarheid
15 augustus – 31 januari

Combineert goed met o.a.
Paddenstoelen - sojasaus - kersen

Poldergans

Polderganzen leven zeer vrij en eten allerlei soorten voedsel. Het vlees van dit puur Hollandse product is stevig, smaakvol en heeft tijd nodig heeft om zacht en mals te worden. Zeer langzaam garen dus. De gans komt het best tot zijn recht als je het vlees dun trancheert. Het vlees is zeer mager en uitermate geschikt als streekproduct.

Delen
Heel, filet en bout

Verkrijgbaarheid
Hele jaar door

Combineert goed met o.a.
Paprika - tijm - peer

Wild konijn

Deze wildsoort wordt het hele jaar door bejaagd. Het vlees houdt het midden tussen haas en tam konijn: lichtrood, zeer mals, wat draderig met een verfijnde smaak. Wild konijn is zeer gezond: licht verteerbaar met weinig vet en calorieën.

Delen
Heel, filet en bout

Verkrijgbaarheid
Hele jaar door, momenteel beperkt verkrijgbaar

Combineert goed met o.a.
Rode biet - gember - appel

Haas

Onze haas komt uit Europa of Zuid-Amerika. De haas leeft buiten in de vrije natuur, het vlees is roodbruin en mals met een krachtige, wat zoetige smaak: de smaak van herfst en winter. De rug is het mooiste en meest malse deel.

Delen
Heel, voor- en achterbout, rug(-filet), karkas en stoofvlees

Verkrijgbaarheid
15 oktober – 31 december

Combineert goed met o.a.
Groene kool - ras el hanout - citroen - chocola

Everzwijn

Het everzwijn is de voorouder van onze varkens. Maar onder de dunne speklaag is het blankroze vlees magerder en malser. Mede door zijn diverse voeding heeft het zwijn een stevige wildsmaak. Afkomstig uit Europa en de VS.

Delen
Bout, rug(-filet), biefstuk, koteletten, haasjes, procureur, racks, spare ribs en stoofvlees.

Verkrijgbaarheid
1 juli – 31 januari

Combineert goed met o.a.
Paddenstoelen - tijm - venkel

Wild in meer toepassingen

Wild kent vele toepassingen en is net zo veelzijdig als andere ingrediënten. Juist met wild kan je de gehele dag door je gasten verrassen, niet alleen bij het hoofdgerecht. Ruig heeft een mooi assortiment waar veelzijdige gerechten mee bereid kunnen worden.