• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Waar rook en room is, is smaak

De toevoeging van rook en room voor unieke barbecuesmaken.

Gerechten met de authentieke smaak van de houtskoolbarbecue zie je steeds meer uit de keuken komen. Het gegrilde stukje vlees uit deze ‘nieuwe oven’ is hierin het bekendst. Maar er is zoveel meer uit een barbecue te halen dan alleen het grillen van vlees. Met rook en room creëer je unieke barbecuesmaken die verrassen.

De zesde smaak

De barbecuesmaak raakt steeds meer ingeburgerd in de gastronomie. Je zou het naast zoet, zout, zuur, bitter en umami kunnen definiëren als de zesde basissmaak. Chefs zijn altijd op zoek naar een totale ervaring van complexe smaken. De smaak van de barbecue is niet in een hokje te plaatsen. Vooral niet als je daar rook en room aan toevoegt.

Sligro & Debic

Culinair adviseur van Sligro Sietse Blummel en culinair adviseur van Debic André van Dongen hebben samen in het ZiN inspiratielab de Big Green Egg binnenstebuiten gekeerd en een heerlijk rokerig én lekker romig barbecueconcept ontwikkeld. Met als resultaat: diverse culinaire bereidingen, technieken en gerechten voor op de barbecue die zowel in de gastronomie als thuis kunnen worden bereid.

Rook vs. Barbecue

Een klassieke rooksmaak is anders dan de rooksmaak van de barbecue. Druppels vlees- en vissappen die op hete kolen vallen geven een barbecuesmaak. Rook is juist afkomstig van hout. Door grote delen voedsel op lage temperatuur te grillen in een afgesloten barbecue genereer je een rooksmaak.

Rokerige roomsmaak

Melkvet in zuivel neemt bijzonder goed smaken op. Je kunt dit positief benutten door smaken, bijvoorbeeld rook, te laten meetrekken. Zo zorg je voor een extra smaakdimensie. Om room een rooksmaak mee te geven, rook je room op de barbecue.

Groentecrème de la crème

Een goed gerecht bestaat uit verschillende texturen. Een fluweelzachte groentecrème is hierin een mooie toevoeging. Om een goede groentecrème te maken is het juist garen van de groente van enorm belang. Door groenten te roosteren op de barbecue creëer je meer karaktervolle smaken dan dat je ze simpelweg gaarkookt in een pan met water. Het roken van mais of het roosteren van een pastinaak: de barbecue is de smaakmaker. Laat je inspireren door onze recepturen en leer deze techniek. Blink uit in je keuken en wordt de crème de la crème onder de chefs.

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 4

Stap 5

Gelaagde groenteroomsaus

Met gerookte groenten en een ingekookte room creëer je met twee componenten een passende saus voor ieder gerecht. Door groente van de barbecue te pureren en die extra toe te voegen aan een fond of bouillon ontstaat een gelaagde basissaus.

Een gegrilde basis met een romige smaakmaker

Door bij kippenfond gegrilde kippenvleugels, bij schaaldierenfond gegrilde langoustinekoppen en bij groentefond gegrilde groenten van de barbecue toe te voegen krijgt een fond of bouillon meer kracht en smaak. Laat dit 30 minuten infuseren, daarna passeren door een zeef en voeg aan deze basis extra gepureerde gegrilde groenten toe voor een extra smaakdimensie. Om het af te maken voeg je daarna een ingekookte room toe. Door basis- en roomcomponenten met elkaar te combineren kun je heerlijke sauzen creëren. Probeer onze sausvariaties of bedenk zelf een verrassende variant.

Barbecuegerechten vol room en rook

Een saus of een crème alleen maakt nog geen gerecht. Daarom hebben we diverse smaakvolle gerechten ontwikkeld en uitgewerkt waarbij we gebruik hebben gemaakt van bovenstaande informatie en technieken. Haal meer uit je barbecue en laat je inspireren.