• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Energie bespaartips voor de horeca

Bij het besparen op energie denken veel ondernemers al snel te technisch of in hele hoge investeringen. Daar willen we graag verandering in brengen, want energie besparen draait eigenlijk vooral om het verminderen van kosten. Zo zijn er allerlei praktische tips die je direct kunt toepassen in jouw pand en zo de kosten van je energierekening te verminderen.

Snel besparen op je energierekening?

Download onze gratis energie-besparingstips! Ontdek  onder andere twee manieren die direct €100,- opleveren. Daarnaast helpen we je middels meer dan twintig tips en praktische voorbeelden om de energierekening van jouw horecabedrijf te verlagen en de winst te vergroten.

5 manieren om direct te besparen

1. Werk aan bewust energieverbruik in de keuken

De keuken is één van de grootste energieverbruikers in de horeca. Daarmee is het vanzelfsprekend ook een ruimte waar veel te winnen valt. En soms schuilt de grootste winst in de kleinste zaken. Denk aan het uitzetten van de kookplaat -of pitten na gebruik en een vaatwasser enkel laten draaien als deze echt helemaal vol zit. 

Als je er even een moment voor neemt dan kun je met je keukenpersoneel in een mum van tijd een aardige lijst van mogelijke besparingen opstellen. Op deze manier wordt niet alleen jij, maar ook de rest van het personeel zich bewuster van het energieverbruik in de keuken.

2. Bespaar energie op je koel- en vriesapparatuur

De temperatuur van een koeling is cruciaal voor de kwaliteit van je producten. Toch kan een vries- of koelcel aardig wat energie verbruiken als deze telkens veel moeite moet doen om de gewenste temperatuur op peil te houden. Dat zorgt op zijn beurt weer voor hoge energiekosten. 

Met de juiste basismaatregelen voorkom je deze (vaak) onnodige kosten. Denk hierbij aan het tijdig vervangen van beschadigde deurrubbers of het werken met een deurschakelaar die het koelen tijdelijk onderbreekt wanneer de deur geopend is. Let daarnaast ook op zaken als ijsrijpvorming aan de binnenzijde van je koel- en vriesapparatuur, een belangrijk teken van energieverspilling dat leidt tot flink wat extra kosten.

3. Kosten besparen op je verwarming

Als je een horecabedrijf hebt in een wat ouder pand dan is de verwarming meestal één van de hogere kostenposten. Of je nu een ouder of nieuwer pand hebt, er zijn doorgaans tal van manieren om het energieverbruik hiervan terug te dringen. Denk aan verschillende isolatiemogelijkheden tot een nieuwe CV- of HR-ketel. Er zijn echter ook een aantal kleine en praktische zaken die je kunt aanpakken. Bevestig bijvoorbeeld deurdrangers op deuren die veel gebruikt worden of draai de verwarming één uur voor sluitingstijd terug. Zo voorkom je onnodige stookkosten.

4. Verdien aan zonnepanelen

Energieverbruik terugdringen is één, maar je kunt ook zelf energie opwekken met zonnepanelen. Op een bewolkte koude dag verbruik je de opgewekte energie waarschijnlijk zelf, maar op een zonnige zomerse dag wek je misschien meer op dan je verbruikt. Stroom die je op dat moment ‘te veel’ opwekt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Het mooie hiervan? Tot 2031 wordt een overschot aan opgewekte energie middels zonnepanelen (gedeeltelijk) verrekend met je energierekening. Je betaalt dus nóg minder!

5. Zorg voor inzicht in het energieverbruik

Meten is weten, want met een slimme meter of thermostaat krijg je direct inzicht in het energieverbruik. Er bestaan zelfs slimme meters waarmee je onder meer ziet wat de grootste energieslurpers zijn in jouw zaak, maar ook wat je precies teruglevert met zonnepanelen én hoe je het doet ten opzichte van de concurrentie.

Ook interessant voor jou?

Speciaal voor Sligro-klanten biedt Eneco energie en gascontracten met de beste prijsgarantie én 100% groen. Daarnaast ontvang je van Sligro een mooi cadeau: een waardebon oplopend tot €100,-!

Samen duurzaam ondernemen

Het verduurzamen van je horecapand kan op verschillende manieren. En omdat we het bij Sligro belangrijk vinden om jou te helpen met slim ondernemen, werken we met Eneco samen om horecaondernemers zo voordelig mogelijk te voorzien van groene energie. Zo bespaar je niet alleen direct op energiekosten, maar lever je ook een mooie bijdrage aan een beter milieu en duurzame toekomst. Benieuwd naar onze oplossingen? Je vindt ze hieronder.

  

Wil jij meer weten over dit partnership of de mogelijkheden voor jou?

Neem dan contact op met je Sligro-klantenteam of -vestiging.